Vaše TIPY: Kúpele pre unavené nohy či triky pri pečení
30. 7. 2021, 14:10

Zdroj: shutterstock
Z každého rožku trošku...
Recyklovanie inak
„U nás doma, hoci sme prakticky mladá rodina, to vyzerá ako u babičky na vidieku. Mamka (45) má záľubu v starých veciach, ktorým dá druhú šancu,“ napísala nám čitateľka a poslala fotografie, ako sa dajú zakomponovať staré veci na vyhodenie do exteriéru okolo domu. „Plecháče, kanvičky, váhy, korýtka mame darujú známi alebo ich sama objaví v zbernom dvore. Využije všetko a vyzerá to dobre. Posúďte samy...“
Čitateľka Michaela, Revúca

Zdroj: profimedia.sk
Zázračné kúpele pre unavené nohy
Zázračné kúpele pre unavené nohy
- Zemiaky proti opuchom - do odvarenej vlažnej zemiakovej vody ponorte chodidlá asi na 20 minút. Zemiaková voda podporuje prekrvenie končatín a opuch dokáže zmenšiť už po prvom kúpeli.
- Jablčný ocot na unavené nohy a proti plesniam - tento dezinfekčný kúpeľ si pripravíte zmiešaním octu s teplou vodou. Vložte do roztoku chodidlá a nechajte polhodinu pôsobiť. Opláchnite a ošetrite vhodným krémom.
- Dubová kôra proti potivosti nôh: Do 2 litrov vody pridajte 7 lyžíc dubovej kôry, povarte 20 minút a nechajte vychladnúť na 36 stupňov Celzia. Chodidlá ponorte do kúpeľa na 15 minút, potom opláchnite čistou vodou. Opakujte podľa potreby.
- Kamilkový odvar na suché a svrbiace chodidlá: Prevarte liter vody, pridajte 5 lyžíc kamiliek a odvar nechajte mierne vychladnúť. Do vlažného kúpeľa ponorte nohy na 20 minút. Nemusíte oplachovať.
Krmivo pre vtáčiky z domácich surovín
Touto vajíčkovou zmesou môžete doplniť potravu pre vašich kanárikov či andulky.
Zdroj: Shutterstock
Krmivo pre vtáčiky
Budete potrebovať: 1 vajce, 2 až 3 lyžice strúhanky, 1 lyžičku tvarohu a 1 lyžičku strúhanej mrkvy. Vajíčko varte 10 minút natvrdo, ešte teplé ho ošúpte, roztlačte vidličkou alebo postrúhajte. Škrupinku z vajca jemne rozdrvte a pridajte do misky k varenému vajíčku. Nakoniec vmiešajte strúhanku, tvaroh a strúhanú mrkvu.
BABIČKINE TRIKY PRI PEČENÍ
Zdroj: shutterstock
Babičkine triky pri pečení
- Lieskové orechy ošúpete tak, že ich na plechu alebo panvici chvíľu popražíte a potom zbavíte šupiek.
- Uvarené gaštany (alebo fazuľu) po prelisovaní nechajte vychladnúť, až potom pridajte do cesta.
- Ovocie do koláča najprv obaľte v cukre alebo piškótovej strúhanke, až potom ho poukladajte na cesto, aby nekleslo na dno.
- Mrazené ovocie (maliny, ríbezle alebo jahody) rozložte najprv na papierový obrúsok a nechajte pomaly rozmraziť v chladničke. Keď ich použijete hneď po rozmrazení, zachovajú si svoj tvar.
- Žĺtky vydržia niekoľko dní čerstvé, ak ich zalejete trochou studenej vody a odložíte do chladu. Bielky zľahka rozhabarkujte a zamrazte.
- Ak sa vaječný krém priveľmi zohreje, rýchlo ho vylejte do studenej misy a metličkou šľahajte, aby sa nezačali vytvárať hrudky. Potom položte na horúci povrch navlhčený pergamenový papier, a tak nechajte krém vychladnúť. Nevytvorí sa hrubá koža na povrchu.
- Pri krájaní lepkavých surovín (kandizované ovocie a kôra, datle a podobne) nôž občas pomúčte.
- Snehové zákusky a rolády krájajte zúbkovaným nožom a po každom reze čepeľ utrite papierovým obrúskom.
- Keksy musia byť pred uložením do uzatvorenej nádoby celkom vychladnuté. Tvrdé keksy zmäknú, ak k nim do nádoby priložíte krajec chleba a každý deň ho vymieňate.
Pre milovníčky mandlí
Zdroj: Shutterstock
Vaše tipy
Šúpanie suchých jadier
Povarte ich niekoľko minút vo vriacej vode (stačí aj zaliať vriacou vodou a nechať postáť), potom ochlaďte pod tečúcou vodou na sitku. Prstami očistite od šupky – ide to veľmi ľahko. Získate biele jadrá, ktoré môžete ďalej využiť v kuchyni. Je dobré ich ešte usušiť v mierne vyhriatej rúre alebo na suchej teflónovej panvici. A až potom postrúhať, pomlieť alebo posekať.
Pražené slané mandle
Olúpané biele jadrá opražte na oleji a ešte horúce osoľte. Po vychladnutí sú výbornou chrumkavou pochúťkou k vínu a letným miešaným nápojom.
Mandle v karameli
Z kryštálového cukru urobte na panvičke karamel, pridajte mandle, zamiešajte a odstavte. Postupným miešaním vyberte jednotlivé jadrá na alobal jemne potretý olejom a nechajte vychladnúť.
BÁJEČNÝ Tip!
Drvený karamel
V menšej ťažkej rajnici pri miernej teplote roztopte kryštálový cukor (50 až 60 g) a miešajte asi 6 minút, kým nezozlatne. Hneď ho prelejte na pomastený pergamenový papier a nechajte vychladnúť. Valčekom na cesto karamel rozdrvte. Ak ho nepoužijete hneď, skladujte ho v pevne uzavretej nádobe.
3x želatína
- Ak chcete, aby želatína dobre stuhla, musíte ju nechať napučať, potom rozpustiť v teplej (nie horúcej) tekutine – vo vode, v mlieku či v ovocnej šťave.
- Ak želatína priveľmi stuhne a prísady sa do nej nedajú vmiešať, vložte nádobku na chvíľu do horúcej vody a asi minútu miešajte, aby mierne zredla.
- Želatína je správne hustá vtedy, ak z nej odoberiete lyžičkou, ktorú keď potom vrátite naspäť, zostane v tvare kopčeka.