Včelí med vs Javovorový sirup: Ktoré prírodné SLADIDLO je zdravšie?
8. 12. 2021, 10:43 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:34)

Zdroj: Shutterstock
Vaše obľúbené sladidlá, vyberte si, ktoré má viac živín.

Zdroj: NMH
1. kolo: Riboftarín
Vitamín B2 patrí medzi vitamíny rozpustné vo vode. Ovplyvňuje metabolizmus tukov a cukrov, podporuje zdravie pokožky, slizníc, srdca a ďalších telesných orgánov, je dôležitý pre zachovanie dobrého zraku aj ako prevencia sivého zákalu. Pri nedostatku riboflavínu sa tvoria trhlinky v kútikoch úst, môže sa objaviť pocit pálenia v očiach, na perách a jazyku, medzi časté symptómy patria aj zápaly ďasien a spojoviek. V 100 g včelieho medu sa nachádza 0,038 mg riboflavínu, v 100 g javoro-vého sirupu 1,27 mg. Bod pre javorový sirup.
Stav – 0 : 1
Zdroj: Shutterstock
Včelí med
2. kolo: Mangán
Tento esenciálny stopo- vý prvok sa zúčastňuje na mnohých biologických procesoch, v tele ho máme okolo 12 mg. Okrem iných funkcií chráni bunky pred oxidačným stresom a spolu s vitamínom K, draslíkom a horčíkom pomáha udržiavať zdravé a pev-né kosti a zuby. Zároveň je to výborné prírodné sedatívum, pomáha zmierňovať stres. Denná potreba dospelého človeka: 2 až 3 mg mangánu. V 100 g včelieho medu je 0,1 mg mangánu, v 100 g javorového sirupu 2,9 mg. Opäť boduje javorový sirup.
Stav – 0 : 2
Zdroj: Shutterstock
Javorový sirup
3. kolo: Vápnik
Táto minerálna látka je základnou stavebnou zložkou kostného tkaniva a zubov. Nedostatok vápni-ka sa prejavuje kazením zubov a rednutím kostí s nasledujúcou osteoporózou, nepokojom, únavou, bolesťami chrbta i nespavosťou. Odporúčaná denná dávka pre ženy v aktívnom veku je 1 000 mg, počas menštruácie, v te-hotenstve a v období menopauzy 1 200 mg a pri diagnostikovanej osteoporóze až 1 500 mg. V 100 g včelieho medu je iba 6 mg vápnika, v 100 g javorového sirupu 102 mg. Bod pre javorový sirup.
Stav – 0 : 3