Zeler dezinfikuje sliznice a uvoľňuje hlieny. Zmierňuje aj zápaly v kĺboch a močovom mechúre. Látky aromatickej vňate tlmia horúčku a triašku, píše magazín Zdravie.
Na 4 porcie potrebujeme:
- polovicu póru,
- 2 lyžice olivového oleja,
- 1 strednú brokolicu,
- 1 menší zeler,
- 1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru,
- soľ, korenie podľa chuti,
- hrsť nasekanej petržlenovej vňate.
Postup:
- Očistený a nadrobno nasekaný pór očistíme a orestujeme v hrnci na olivovom oleji.
- Zeler nakrájame na kocky spolu s pórom, chvíľu restujeme a zalejeme vývarom.
- Po 15 minútach pridáme brokolicu rozobratú na ružičky a do zmäknutia krátko povaríme.
- Osolíme, okoreníme a nakoniec posypeme petržlenovou vňaťou.
- Pre výraznejšiu chuť a vyššiu dávku vitamínov môžete na začiatku varenia pridať zviazanú petržlenovú a zelerovú vňať s bobkovým listom.