Zeler dezinfikuje sliznice a uvoľňuje hlieny. Zmierňuje aj zápaly v kĺboch a močovom mechúre. Látky aromatickej vňate tlmia horúčku a triašku, píše magazín Zdravie.

Vývar
Zdroj: Laura Witteková
Vývar

Na 4 porcie potrebujeme:

  • polovicu póru,
  • 2 lyžice olivového oleja,
  • 1 strednú brokolicu,
  • 1 menší zeler,
  • 1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru,
  • soľ, korenie podľa chuti,
  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate.

Postup:

  1. Očistený a nadrobno nasekaný pór očistíme a orestujeme v hrnci na olivovom oleji.
  2. Zeler nakrájame na kocky spolu s pórom, chvíľu restujeme a zalejeme vývarom.
  3. Po 15 minútach pridáme brokolicu rozobratú na ružičky a do zmäknutia krátko povaríme.
  4. Osolíme, okoreníme a nakoniec posypeme petržlenovou vňaťou.
  5. Pre výraznejšiu chuť a vyššiu dávku vitamínov môžete na začiatku varenia pridať zviazanú petržlenovú a zelerovú vňať s bobkovým listom.