Vodový verzus Cukrový melón. Ktorý si môžete v lete dopriať každý deň?
2. 7. 2023, 14:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:40)

Zdroj: Shutterstock
Sladká dužina s vysokým podielom vody doplní tekutiny a príjemne osvieži, preto sú ideálne na olovrant či ľahkú letnú večeru. Uhádnete, ktorý typ melóna je bohatší na vitamíny a antioxidanty - červený vodový alebo oranžový cukrový?

1. kolo: Energia
Obidva druhy melónov sú sladké, no vzhľadom na vysoký podiel vody – červený až 90 až 93 percent a oranžový približne 80 percent – a vitamínov sa odporúčajú aj pri udržiavaní hmotnosti a pri redukčných diétach. Pôsobia hydratujúco, močopudne a priaznivo ovplyvňujú trávenie. Dužina zrelého vodového melóna má v 100 g 0,4 g vlákniny, 6,2 g cukru a energetickú hodnotu 127 kJ/100 g, dužina cukrového melóna 0,9 g vlákniny, 7,9 g cukru a energetickú hodnotu 140 kJ. Bod získava vodový melón.
Stav: 1 : 0
2. kolo: Vitamín A
Tvorí ho skupina látok rozpustných v tuku. Najdôležitejšie sú retinol a karotenoidy, najmä betakarotén, ktoré získate z pestrej stravy. Tieto látky sa v tele menia na vitamín A, ktorý potrebujete na silnú imunitu, zdravé oči, sliznice a pokožku. Chráni pred rakovinou ústnej dutiny a pľúc. V 100 g dužiny vodového melóna sa nachádza 569 IU (medzinárodných jednotiek) vitamínu A, v 100 g dužiny cukrového melóna až 3 382 IU vitamínu A, čo bohato pokryje dennú potrebu. Bod pre cukrový melón.
Stav: 1 : 1
3. kolo: Antioxidanty
Melóny majú v dužine vysoký obsah antioxidantov, najmä luteínu, zeaxantínu a betakaroténu, vo vodovom sa nachádza aj veľké množstvo lykopénu, podobne ako v rajčinách. Antioxidačná sila (ORAC) vyjadruje schopnosť potravín pohlcovať voľné kyslíkové radikály a dá sa laboratórne odmerať. Dostatočnú ochranu poskytne 3- až 5-tisíc jednotiek denne. Antioxidačná sila vodového melóna je 142 mikromolov TE/100 g, cukrového melóna 319 mikromolov TE/100 g. Opäť boduje cukrový melón.
Stav: 1 : 2
V sladkom letnom súboji víťazí: Cukrový melón
Hoci melóny považujeme za ovocie, z botanického hľadiska je to plodová zelenina príbuzná tekvíc a uhoriek. Cukrové melóny sú aromatickejšie, obsahujú menej vody a viac cukru, preto majú o niečo viac energie ako červené vodové melóny. V porovnaní s inými sladkými druhmi ovocia to však vôbec nie je veľa.
Pre zdravie i krásu
Všetky druhy melónov obsahujú tri silné antioxidanty – lykopén, betakarotén a vitamín C, ktoré chránia bunky pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Lykopén posilňuje imunitu a znižuje riziko srdcovo-cievnych, degeneratívnych i nádorových ochorení. Betakarotén chráni zrak, spomaľuje starnutie a spolu s lykopénom omladzuje pleť. Najviac vitamínu C obsahuje melón s oranžovou dužinou ananásovej chuti. Zo 100 g získate viac ako polovicu odporúčanej dennej dávky.
Rozoznáte ich?
Existuje veľa druhov cukrových melónov a niekedy je ťažké vytypovať chuť dužiny podľa tvaru plodu a vzhľadu šupky. U nás dostanete najčastejšie tieto druhy:
Cantaloupe má dva varianty - európsky a severoamerický. Je síce najmenší, ale má najvýraznejšiu chuť. Európske odrody majú rebrovanú sivozelenú šupku a sladkú, aromatickú dužinu. Americké majú pod sieťovanou zeleno-žltou šupkou pevnú, oranžovú, mierne sladkú dužinu.
Galia pochádza z Izraela. Guľatý plod váži okolo 1 kg a má jemne sieťovanú šupku svetlozelenej farby, pri vrcholnej zrelosti žltú. Dužina je zelenkasto-biela a veľmi jemná, stredne sladká.
Honeydew alebo medový melón je severoamerická odroda. Guľatý plod má priemer 15 až 20 cm a váži 2 až 3,5 kg. Šupka je hladká, rovnomerne sfarbená, bledozelená, po dozretí žltobéžová. Farba dužiny závisí od stupňa zrelosti a môže byť zelenkastá až krémovožltá dužina a veľmi sladká.
Piel de Sapo je oválny, pripomína ragbyovú loptu. Šupka je tmavozelená, môže byť drsná i mierne sieťovaná. Dužina je zelená a krehká.
Viete, že červené melóny pestovali v Egypte už pred 4-tisíc rokmi? Dôkaz: semená sa našli v Tutanchamónovej hrobke.
TIPY
1. Cukrový melón sa hodí do ovocných aj zeleninových šalátov, k mäsu, šumivému vínu, do miešaných nápojov s alkoholom aj bez neho.
2. Plátky alebo kúsky môžete podávať s mozzarellou aj so šunkou ako predjedlo alebo na záver stolovania. Na ozdobu sa hodia lístky rukoly.
3. Na párty alebo posedenie vo dvojici pripravte melónové chuťovky. Dlhé kliny zo žltého melónu obaľte plátkom údenej šunky. Pred podávaním posypte mletým čiernym korením a ozdobte hoblinkami parmezánu.