Mrazenie je vynikajúce riešenie, ako predĺžiť trvanlivosť potravín, uchovať prebytky zo záhrady alebo si urobiť zásobu, hoci aj na korona karanténu... Viete však, že zmrazené potraviny nemusia byť vždy na sto percent bezpečné? Záleží na spôsobe ich spracovania tesne pred uložením do mrazničky. A tiež na teplote v mrazničke, ktorá by mala byť aspoň -15 až -18 °C, čo sa oplatí skontrolovať najmä v starších chladničkách.

Zamrazené neznamená večné
Ako dlho teda mrazené veci uchovávať? Závisí to od teploty, ktorú je mraznička schopná udržať. Prezradia vám to hviezdičky na vašom spotrebiči. Medzinárodný systém označovania využíva stupnicu 4 hviezdičiek:

Obdobie skladovania
* do mínus  /6 °C / 1 týždeň
** do mínus  /12 °C / 1 mesiac
*** do mínus / 18 °C/  2 až 3 mesiace
**** do mínus / 24 °C / najviac 1 rok

s
Zdroj: Shutterstock

Zásady správneho mrazenia

  1. Potraviny vkladajte do mrazničky v menších porciách, najlepšie uložené naplocho, aby čím skôr zmrzli.
  2. Optimálnu teplotu mrazenia -5 °C dosiahnete pomocou funkcie rýchleho zmrazovania.
  3. V mrazničke udržujte rovnomernú teplotu, lebo teplotné výkyvy znižujú kvalitu potravín a tvorí sa námraza.
  4. Používajte netoxické nádoby, mikroténové vrecúška a potravinovú fóliu, ale iba jednorazovo.
  5. Jedlo pomaly rozmrazujte v chladničke pri teplote 4. °C alebo opláchnite vodou a hneď tepelne upravujte. Pri dlhom rozmrazovaní pri izbovej teplote sa môže pokaziť.
  6. Mleté mäso zamrazujte maximálne 500 g, aby sa pri rozmrazovaní nestihlo pokaziť.
  7. Všetky druhy mäsa a hydiny môžete mraziť naložené v marináde, pri rozmrazovaní sa účinok korenín znásobí.

Dávajte pozor na správne rozmrazovanie, ale aj opätovné zmrazovanie potravín. Platí zásada, že to, čo sa vám už raz začalo topiť, musíte ihneď spracovať.