Zemiaky verzus Ryža. Neuveríte, ktorá obľúbená príloha je zdravšia
29. 1. 2023, 14:00

Zdroj: Shutterstock
Tipnite si! Po uvarení si viac živín zachovajú zemiaky alebo ryža?

1. kolo: Pyridoxín
Vitamín B6 podporuje spracovanie bielkovín, stará sa o pokožku, kontroluje tvorbu červených krviniek. Pomáha pri prevencii zubných infekcií, výkyvoch nálad a depresiách, v kombinácii s horčíkom zmierňuje stres a nervozitu, odstraňuje únavu, vyčerpanosť a svalové kŕče. Nedostatok býva tiež príčinou ekzémov, vypadávania vlasov či zhoršovania pamäti. Ženy potrebujú denne 1,3 mg, po päťdesiatke 1,5 mg. V 100 g varených zemiakov sa nachádza 0,3 mg pyridoxínu, v 100 g varenej ryže 0,1 mg. Bod pre zemiaky.
Stav: 1 : 0
2. kolo: Draslík
Táto minerálna látka má na starosti regulovanie telesných tekutín a udržiavanie optimálneho krvného tlaku. Správny príjem draslíka chráni pred mŕtvicou, osteoporózou i obličkovými kameňmi. Zvyšuje výkonnosť, zlepšuje prísun kyslíka do mozgu a stimuluje vylučovanie inzulínu. Nedostatok sa prejavuje únavou, arytmiou, zvýšeným krvným tlakom, svalovými kŕčmi. Dospelí potrebujú denne 3 500 – 4 700 mg. V 100 g varených zemiakov je 328 mg draslíka, v 100 g varenej ryže 35 mg. Opäť bod pre zemiaky.
Stav: 2 : 0
3. kolo: Mangán
Patrí medzi stopové prvky a chráni telesné bunky pred oxidačným stresom. V kombinácii s vitamínom K, draslíkom a horčíkom pomáha udržiavať zdravé, pevné kosti a zuby. Zároveň funguje ako výborné prírodné sedatívum, pretože odbúrava nahromadený stres a posilňuje srdce. V tele sa neukladá do zásoby a zo stravy sa vstrebáva málo, preto treba dbať na jeho dostatočný príjem – 2 až 3 mg denne. Zo 100 g varených zemiakov získate 0,1 mg mangánu, zo 100 g varenej ryže 0,5 mg. Bod získava ryža.
Stav: 2 : 1
Uhádli ste? Víťazia: Zemiaky
Varené zemiaky nie sú energeticky výdatnejšie ako škrobovitá zelenina – 100 g má 360 kJ, rovnaké množstvo uvarenej dlhozrnnej ryže až 544 kJ. Zemiaky patria medzi dobré zdroje cholínu – 13,2 mg/100 g. Táto látka, ktorá pôvodne patrila do skupiny vitamínov B pod označením B8, je dôležitá pre metabolizmus tukov, syntézu neurotransmiterov a zúčastňuje sa aj na metabolizme homocysteínu, ktorý patrí medzi rizikové faktory srdcovo-cievnych ochorení, ak je to v tele nadbytok. Odporúčaná denná dávka cholínu pre ženy je 425 mg, pre mužov 550 mg. Nedostatok cholínu sa prejavuje zhoršenou schopnosťou koncentrácie, zábudlivosťou či bolesťami hlavy.