Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Zemiaky verzus Ryža. Neuveríte, ktorá obľúbená príloha je zdravšia

Boiled,Potatoes,With,Fresh,Dill,And,Oil

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Tipnite si! Po uvarení si viac živín zachovajú zemiaky alebo ryža?

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Kyslá sudová kapusta je náš domáci poklad a zázrak na imunitu

    1. kolo: Pyridoxín
    Vitamín B6 podporuje spracovanie bielkovín, stará sa o pokožku, kontroluje tvorbu červených krviniek. Pomáha pri prevencii zubných infekcií, výkyvoch nálad a depresiách, v kombinácii s horčíkom zmierňuje stres a nervozitu, odstraňuje únavu, vyčerpanosť a svalové kŕče. Nedostatok býva tiež príčinou ekzémov, vypadávania vlasov či zhoršovania pamäti. Ženy potrebujú denne 1,3 mg, po päťdesiatke 1,5 mg. V 100 g varených zemiakov sa nachádza 0,3 mg pyridoxínu, v 100 g varenej ryže 0,1 mg. Bod pre zemiaky.
    Stav: 1 : 0

    2. kolo: Draslík
    Táto minerálna látka má na starosti regulovanie telesných tekutín a udržiavanie optimálneho krvného tlaku. Správny príjem draslíka chráni pred mŕtvicou, osteoporózou i obličkovými kameňmi. Zvyšuje výkonnosť, zlepšuje prísun kyslíka do mozgu a stimuluje vylučovanie inzulínu. Nedostatok sa prejavuje únavou, arytmiou, zvýšeným krvným tlakom, svalovými kŕčmi. Dospelí potrebujú denne 3 500 – 4 700 mg. V 100 g varených zemiakov je 328 mg draslíka, v 100 g varenej ryže 35 mg. Opäť bod pre zemiaky.
    Stav: 2 : 0

    3. kolo: Mangán
    Patrí medzi stopové prvky a chráni telesné bunky pred oxidačným stresom. V kombinácii s vitamínom K, draslíkom a horčíkom pomáha udržiavať zdravé, pevné kosti a zuby. Zároveň funguje ako výborné prírodné sedatívum, pretože odbúrava nahromadený stres a posilňuje srdce. V tele sa neukladá do zásoby a zo stravy sa vstrebáva málo, preto treba dbať na jeho dostatočný príjem – 2 až 3 mg denne. Zo 100 g varených zemiakov získate 0,1 mg mangánu, zo 100 g varenej ryže 0,5 mg. Bod získava ryža.
    Stav: 2 : 1

    Uhádli ste? Víťazia: Zemiaky
    Varené zemiaky nie sú energeticky výdatnejšie ako škrobovitá zelenina – 100 g má 360 kJ, rovnaké množstvo uvarenej dlhozrnnej ryže až 544 kJ. Zemiaky patria medzi dobré zdroje cholínu – 13,2 mg/100 g. Táto látka, ktorá pôvodne patrila do skupiny vitamínov B pod označením B8, je dôležitá pre metabolizmus tukov, syntézu neurotransmiterov a zúčastňuje sa aj na metabolizme homocysteínu, ktorý patrí medzi rizikové faktory srdcovo-cievnych ochorení, ak je to v tele nadbytok. Odporúčaná denná dávka cholínu pre ženy je 425 mg, pre mužov 550 mg. Nedostatok cholínu sa prejavuje zhoršenou schopnosťou koncentrácie, zábudlivosťou či bolesťami hlavy.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS