Karel Gott si musel dávať pozor na to, čo jedol. Neuveríte, čo všetko škodilo jeho hlasu
30. 9. 2022, 8:00

Zdroj: https://www.instagram.com/p/B-cTqTHA_T0/
Karel Gott bol milovník života a k nemu neodmysliteľne patrí dobré jedlo.
„Najradšej mal orientálnu kuchyňu, hlavne ryby,“ hovorí pani Jaromíra Jandová, ktorá poznala Karlov jazýček ako nikto iný. Bola jeho gazdinou takmer 35 rokov. „Hoci v posledných rokoch dbal na zdravú stravu, vždy som mu urobila radosť, keď som pripravila povedzme slivkové knedličky s tvarohom posypané škoricou.“ Sám príliš nevaril, ale keď sa do niečoho pustil, mal u stravníkov úspech.

Jedna z najúspešnejších pesničiek sa volá Když muž se ženou snídá. Čo zvyčajne raňajkoval Karel Gott?
"Môj deň sa musí začínať vôňou dobrej kávy, ktorú si sladím trocha viac. A k tej patrí tvarohový koláč s hrozienkami máčanými v ume. Na čo zrána vôbec nemám chuť, to sú údeniny alebo hemendex. Skrátka, mäsové raňajky. Medzi fanúšičkami mám celý rad vynikajúcich amatérskych cukrárok, ktoré ma zásobujú svojimi výrobkami, že zvyčajne mám z čoho ku káve vyberať. A pritom dbajú na to, aby v ničom nebolo nič, čo by škodilo môjmu hlasu," povedal kedysi.
Čo mu škodilo?
Hlavne orechy a mandle. Majú v sebe mikroskopické pazúriky, ktoré spôsobujú podráždenie sliznice. Jednoducho, potom dôjde k ľahkému zápalu a hlas okamžite odíde.
Je ešte niečo, čo mal rád a nemohol to jesť?
"Zistil som, že všetky veci, ktoré mám rád, škodia hlasu. Čaj, ktorý otvára myseľ, vysušuje sliznicu. Škodia aj ostro korenené jedlá, červené víno z Bordeaux, hlavne z regiónu Saint-Emilion. To sa veľmi hodí k francúzskym syrom, ktoré milujem. Toto červené víno však vysušuje hlasivky, takže si ho v období koncertného turné takisto nemôžem dopriať. Po cesnaku nemôžem spať, na špenát mám ťažkú alergiu," prezradil.
Zdroj: https://www.instagram.com/p/B0eQR2xoNxp/
Karel Gott so svojimi dcérami.
Prečo uprednostňoval ázijskú kuchyňu?
"Pre nepreberné množstvo chutí a vôní, ktoré ponúka. A hlavne preto, že je ľahko stráviteľná, chutná a predovšetkým ľahká. Dáva mi po jedle pocit, že nie som prepchaný. Jem veľmi rád, ale nemôžem si dovoliť napráskať sa pri obede tak, ako by som chcel, pretože na mňa väčšinou ešte čaká nejaká práca. Skúška, nahrávanie alebo koncert. Keď si doprajem českú kuchyňu, povedzme nefalšovanú sviečkovú, ktorá má tú správnu chuť a silu, viem, že v ten deň zo mňa už nič nebude. Dojem, položím príbor a zahlásim, žiadne umenie už nečakajte. Jednoducho, už nie som schopný žiadnych aktivít a chce sa mi spať. Po ázijskom jedle ma nič také nestretne a pár hodín po dobrom obede sa už rozhliadam, čo dobré by som si zase dal," povedal Maestro, keď ešte žil.