Reklama

Mlsné jazýčky monarchov: Ktorým dezertom nedokážu odolať?

KK56 Rím - Na snímke britský kráľ Karol III. a britská kráľovná Kamila pózujú pre portrét v Ríme v pondelok 7. apríla 2025. Britský kráľovský pár pricestoval na štvordňovú oficiálnu návštevu Talianska, počas ktorej sa stretne s premiérkou Giorgiou Meloniovou a prezidentom Sergiom Mattarellom a vystúpi v tamojšom parlamente. FOTO TASR/AP
In this photo provided by Bucking Palace, Britain's King Charles III and Queen Camilla pose for a portrait at Villa Wolkonsky, in Rome, Italy, Monday, April 7, 2025. (Chris Jackson/Getty Images for Buckingham Palace via AP)

Zdroj: Chris Jackson

Reklama

Iveta Yka Hricková

Editorka webu Žena.pluska.sk

Aj členovia monarchie sú len bežní smrteľníci, ktorí majú svoje slabosti. Keď príde reč na sladké, tak mnohým dezertom nedokážu odolať.

Kráľ Karol III.

Britský panovník nie je veľký gurmán. Viac ako moderné gastronomické špeciality miluje klasiku. Nedá dopustiť na rybu s hranolčekmi, ktorú si dopraje aspoň párkrát do roka. Potrpí si skôr na potravinách, z ktorých sa vyrábajú jednotlivé pokrmy. Mnoho surovín pochádza priamo z jeho farmy a sú v bio kvalite. Tradíciám zostáva verný aj pri výbere dezertov. Kráľ Karol III. obľubuje jednoduché suché koláčiky známe ako cookies. Ako prezradila jeho manželka, tie si rád potiera maslo a dáva si k ním domáci džem. Striktný je tiež pri výbere narodeninovej torty. Cukrárka, u ktorej si pravidelne objednáva pohostenie na oslavu potvrdila, že každý rok si z ich ponuky vyberá klasickú ovocnú tortu s vanilkovým krémom.

Kráľ Frederik X.

Niektorí monarchovia majú aj svoje špeciálne zákusky, ktoré im vymyslia na mieru podľa ich chutí. Jedným z nich je dánsky kráľ Frederik X., ktorému slávna kodanská cukráreň pripravila na oslavu korunovácie nový koláč nesúci jeho meno. Ten servírovali aj pre hostí na slávnostnom bankete. Jeho základ tvorí mandľové cesto, ktoré je doplnené o marcipán, karamelovú plnku, malé kúsky slaného karamelu, praliné z lieskových orieškov a na vrchu je poleva z kvalitnej belgickej čokolády. Tento dezert spája všetky obľúbené chute dánskeho panovníka a patrí aj medzi jeho sladkých favoritov.

Zdroj: https://www.instagram.com/laglacedk/p/C1-P8CkI_Zk/

Koláč Frederik X. pomenovaný podľa dánskeho kráľa

Princ Albert

Monacké dejiny sú úzko späté s francúzskymi a v mnohom sú podobné aj ich tradície. Ich tradičné jedlá často nájdete aj v gastronómii krajiny galského kohúta. Tak je to i v prípade obľúbeného dezertu princa Alberta, ktorý obľubuje slávny francúzsky dezert Fraise Mille-Feuille. Vyrába sa z krehkého lístkového cesta, ktoré sa plní dvoma vrstvami vanilkového krému prekladaného s čerstvými jahodami. Jeho chuť je lahodná a svieža. Aj monacký princ má navyše dezert, ktorý nesie jeho meno. Pripravuje sa zo základu z kávového cesta, na ktorý sa dáva jemný mousse ochutený lieskovými orechmi a mandľami.

Kráľovná Letizia

Zatiaľ čo ostatní monarchovia pri sladkých pochúťkach radi zhrešia, španielska kráľovná Letizia sa aj v tomto prípade riadi svojimi striedmymi stravovacími návykmi. Prísne dodržiava zdravú životosprávu, pomocou ktorej chce zastaviť starnutie a udržiava sa vo forme. Jedálniček celej rodiny preto musí pozostávať z veľkého množstva zeleniny, rýb a zdravých bielkovín. Keď príde na maškrtenie, Letizia uprednostňuje raw dezerty. Vyhýba sa používaniu bieleho cukru a radšej si pochutí na zmesi čerstvého ovocia, ktoré poleje bielym jogurtom ochuteným medom alebo vanilkou.

Kráľovná Camilla

Manželka kráľa Karola III. má najradšej koláč, ktorý obľubuje väčšina Britov. Viktoriánsky zákusok sa robí z jemného piškótového cesta, ktoré sa prekrojí na polovicu. V strede sa naplní vanilkovým krémom a doplní sa o čerstvé ovocie. Väčšinou sú to maliny alebo jahody. Na vrchu sa posype tenkou vrstvou práškového cukru. Okrem tohto zákusku si kráľovná Camilla spolu s manželom taktiež rada pochutí na keksíkoch cookies, ktoré jedáva k šálke čierneho čaju s mliekom.

Čo jedáva počas veľkej noci britská kráľovská rodina?

Autor článku

Iveta Yka Hricková

Editorka webu Žena.pluska.sk
Online žurnalistike sa venuje od roku 2008. Pracovala v rôznych redakciách a písala o všetkom od gastronomických tém, cez zdravie, až po šport. Najlepšie sa cíti v ženskom segmente, kde sa vďaka Báječnej Žene vrátila opäť od začiatku roka 2024.