Reklama

Tretia séria šou Pečie celé Slovensko má víťazku. Tímea dúfala, že to bude ona!

Tímea Strnálová

Zdroj: RTVS

Reklama

Veľká pekárka šou Pečie celé Slovensko, ktorú ste mali možnosť sledovať na obrazovkách RTVS, už má víťazku, je ňou Tímea Strnálová (25). Tak sme ju za vás vyspovedali a dozvedeli sa veľa zaujímavého...

Kto vás prihlásil do šou?
Prihlásila som sa sama. Kváskové kamarátky Miška s Luckou boli prvé ktorým som napísala, že sa chcem prihlásiť do súťaže. Rodičia ma v tom podporili tiež a prihláška bola odoslaná. So svojimi ročnými skúsenosťami som verila, že sa dostanem možno na kasting a pôjdem domov. Vnímala som to ako dobrú skúsenosť, že uvidím ako to prebieha a možno na ďalší rok to vyskúšam opäť. Druhú sériu Pečie celé Slovensko som sledovala s nadšením a fascinovalo ma, aké nádherné a dokonalé dezerty dokázali súťažiaci pripraviť za tak krátky čas.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected

    Kedy ste po prvý krát „pričuchli“ k pečeniu?
    Už ako dieťa. Na Vianoce som vykrajovala medovníčky, aj keď mojou prvotinou boli palacinky. Keď som mala 14 rokov, začala som sledovať YouTube o varení a vždy som sa pokúsila niečo ukuchtiť. Zákusky a koláčiky sa u nás piekli len občas a to len na moje narodeniny alebo na Vianoce, takže s pečením som skúsenosti nemala. Počas pandémie som začala kváskovať a z nudy som vyskúšala upiecť prvé makrónky. Tie samozrejme skončili v koši. Moja prvá torta bola čistou náhodou, keď mal kamarátkin syn narodeniny. Bolo to v apríli 2022 a vtedy to všetko začalo. 

    Zdroj: RTVS

    Tímea Strnálová

    Spomínali ste záľubu v kváskovaní, asi ste s ňou začali počas kovidu. Ale prečo makrónky?
    Áno, kváskovať som začala počas kovidu kedy som si založila aj vlastný kvások. K makrónkam som sa dostala za vtipných udalostí. Počas Vianoc som upiekla kváskové medovníčky, ktoré som zdieľala na facebooku no príspevok bol odstránený. Na druhý deň jedna slečna zdieľala screenshot môjho príspevku pretože nemohla nájsť recept a ja som jej napísala. Vtedy som sa spoznala s Luckou, ktorá už v ten čas makrónky piekla a navzájom sme si vymenili recepty. V ten večer som objednala múku, podložky, farby a o pár dní som už veselo piekla...

    Poradíte nám, ako sa treba starať o kvások?
    Trvalo mi asi pol roka, kým som pochopila celú technológiu kváskovania. Začínala som ražným kváskom no neskôr som objavila tuhý pšeničný kvas, ktorý som si založila v máji 2021 a od vtedy s ním čarujem a pečiem chlebíky a rôzne sladké a slané pečivo. Starostlivosť o kvások je náročná, treba ho prekrmovať a zabezpečiť mu čisté prostredie.

    Zdroj: RTVS

    Tímea Strnálová s kamarátkami zo šou

    Aký pokrm ste úplne pokazili?
    Počas mojich začiatkov som mala pár nepodarkov, ako padnutý korpus, prepálený karamel, nedokvasený chlieb, nestuhnutú ganache alebo zrazený krém. No myslím si, že k cukrárčine nepodarky patria. Človek sa vždy naučí najlepšie z vlastných chýb, pretože sa spätne pozrie, kde ich spravil, a neskôr sa jej snaží vyvarovať. Počas príprav na osobnú a kreatívnu výzvu do Pečie Celé Slovensko, som mnoho krát výrobky vyhodila, lebo neboli podľa mojich predstáv a skúšala som znovu.

    S čím ste ako 11-ročná začínali?
    To si veľmi nepamätám. V kuchyni som skôr pomáhala a sledovala ako sa krája mäso, pripravuje omáčka alebo pečú koláče a medovníčky. Milovala som chodiť k tete, ktorá je vyučená cukrárka. Každý víkend upiekla koláčik ale najviac som zbožňovala jej kysnuté makové rohlíčky, ktoré som neskôr upiekla aj sama.

    Zdroj: RTVS

    Tímea Strnálová a jej makronka

    A čo pekárska šou? Ako ste sa na jej začiatku cítili? Bol to stres, výzva?
    Do šou som šla plná očakávaní a vôbec som netušila aké to bude piecť na čas, pred kamerami a popritom sa rozprávať s moderátormi a porotkyňami. Stres som počas pečenia nepociťovala. Vždy som bola v psychickej pohode, vytvorila som si logistický plán aby som všetko stíhala a tým som sa vyhla stresu. Najväčší problém som zo začiatku mala s kamerami. Mala som pocit, že nepôsobím  prirodzene, no čím šli epizódy ďalej už som ich vôbec nevnímala. Od siedmej epizódy som si začala pečenie oveľa viac užívať a pozornosť som venovala mojej práci. Užívala som si každý rozhovor s moderátormi, porotkyňami a spolu súťažiacimi.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Akú farbu máte najradšej vy? Gabriela Drobová v tom má jasno!

      Aké boli vaše pocity, keď vás vyhlásili za víťazku?
      Tesne pred vyhlásením víťaza, ako sme nervózne stáli pred porotkyňami a moderátormi, moje spolu súťažiace Lucka s Mirkou sa na seba pozreli a povedali: „Budeme pozerať celý čas na Timi, ako pred vyhlásením pekára týždňa, keď sme vedeli, kto sa ním stane.“ Bolo to najmilšie a najkrajšie gesto, na ktoré si spomínam. Klamala by som, keby som povedala, že som s tým nepočítala. V kútiku duše som dúfala, že by som to mohla byť aj práve ja. Po vyhlásení môjho mena sme sa všetky tri objali a keď som videla úsmevy na tvárach všetkých v miestnosti, rozplakala som sa ešte viac. Za túto skúsenosť som nesmierne vďačná. Je to jeden z najkrajších momentov, na ktorý budem dlho spomínať.

      Zdroj: archív Tímea Strnálová

      Tímea Strnálová s mamou

      Počas natáčania šou vznikajú nie len nové priateľstvá, ale aj zážitky...
      Pre mňa bolo dôležité, že sme si vždy navzájom pomáhali, odovzdávali sme si svoje skúsenosti a rady a to upevňovalo naše vzťahy. Vymysleli sme si hymnu a vždy, keď niekto vypadol, zaspievali sme ju a to nás aspoň trocha rozveselilo. Rada si spomínam na spoločné chvíle v apartmáne, kde sme mali čas viac sa osobne spoznať, rozprávať sa a smiať sa z našich prešľapov a nepodarkov. Tak ako povedal Paťko: „Tieto zážitky mi nikdy nikto nevezme,“ mal pravdu! Boli to tie najkrajšie momenty na ktoré spomínam s radosťou.

      PR článok