Reklama

Ku krasliciam sa dostala náhodou: Darček od manžela ju vôbec nepotešil!

Drží sa svojho

Mnohí výrobcovia časom skúšajú aj iné techniky. Pri krasliciach je ich naozaj nespočet. Daniela sa pokúšala o maľované, ale nebolo to ono. „Práve maľovať veľmi neviem, nemám také výtvarné cítenie a medzi toľkými, čo krásne maľujú, by som úplne zanikla. Aj by som sa vlastne hanbila to dávať niekde na internet,“ priznala.

A tak sa drží svojej techniky, ktorú sa trpezlivo sama naučila do úplnej dokonalosti. Inšpiruje sa svojou vlastnou predstavivosťou. „Ja som nikdy neodkukávala od druhých. Väčšinou mám v hlave niečo, čo by som chcela skúsiť,“ povedala nám. A netajila, že nie vždy to, čo si vysníva, vyzerá na vajci rovnako pekne ako v predstavách.

Kraslice Daniely Dulgerovej

Zdroj: archív D. Dulgerovej

Kraslice Daniely Dulgerovej

Pozor na prsty

To, že ku krasliciam patrí vosk, sme sa všetci naučili už na základnej škole a mnohí sme si túto techniku aj vyskúšali. Hoci nie na takej estetickej úrovni ako Daniela. Ale aj majsterka musí byť pri práci opatrná. „Treba si dávať veľký pozor, keď si namáčam vosk, aby som si zrovna ten druhý prst tiež nenamočila do toho kahanca, to sa mi už stalo veľakrát a také fajné pľuzgiere sa mi narobili,“ priznala.

Oveľa radšej pracuje s vŕtačkou. Práve túto časť práce považuje za tú tvorivejšiu, vosk už slúži len na dozdobenie. A vŕtanie má pre ňu aj ďalšiu výhodu. „Tam môžem všeličo skúšať a nikto mi do toho nebrble, u nás tomu nikto nerozumie. Možno by aj rozumeli, keby chceli, ale zatiaľ nikto neprejavil záujem. Nechcú v tom pokračovať, každý má svojho koníčka,“ prezradila.

Nie je to ľahké

Nie z každého vajíčka sa však môže stať krásna kraslica. Niektoré mávajú aj pukliny, ktoré nie sú voľným okom viditeľné. Daniela si preto každé vajce najprv presvieti a podrobne ho preskúma, aby odhalila skryté chybičky. Tie s drobnými puklinami, ktoré sa ešte neprejavili navonok, potom používa na workshopy.

Ďalším úskalím je aj namáčanie do bielidla. „Aby sa vyčistili a aby sa odstránila tá blanka,“ vysvetľuje. Po odstránení blany však môže byť vajíčko jemne do žlta, a tak potrebuje ďalší kúpeľ v bielidle. Čo môže spôsobiť, že bude až príliš krehké. „Teraz už som ich začala aj trošku lakovať, lebo už skoro všetky vajíčka sú krehké. Pozerala som aj ďalších výrobcov a netaja, že im praskajú pod rukami,“ povzdychla si.

Predáva aj rozdáva

Daniela najčastejšie používa slepačie a trochu menej husacie vajcia. „Husacie sú pekné na výstavy. Keď predávate, ľudia vám to vychvaľujú, aké sú nádherné, ale nikto si to nekúpi, lebo cena je trochu vyššia,“ priznala.

Celkovo vraj predaj ručných výrobkov v poslednom čase klesol. „Ale je krásne, keď vám ľudia vedia aspoň pochváliť robotu. Aj keď to porozdávam väčšinou, je to taká odmena, že sa to ľuďom páči,“ vyznala sa žena, ktorá za svoju prácu pozbierala už aj množstvo ocenení.

Strana

2/2

Autor článku

Eva Janovická

Redaktorka týždenníka Báječná žena
V médiách začínala koncom roka 2006 ako redaktorka denníka Plus 1 deň. Po 15-ročnom pôsobení v šoubiznisovej redakcii istého online média sa rozhodla začať novú etapu v redakcii magazínu Báječná žena.
Reklama