Reklama

Petra Tóthová zo šou Pečie celé Slovensko: Svoje výrobky neochutnávam

ŠOU PEČIE CELÉ
SLOVENSKO MÔŽETE
SLEDOVAŤ KAŽDÚ
NEDEĽU O 20.30 HOD.
NA JEDNOTKE.

Zdroj: MILAN_KRUPCIK

Reklama

Petru Tóthovú (41) poznáte zo šou RTVS Pečie celé Slovensko. V nej svoje umenie predstavujú amatérske pekárky a pekári a Petra hodnotí ich výkony ako jedna z porotkýň...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected

    Ako začínala s pečením? To, že niečo seriózne napečie, sa po prvýkrát rozhodla pred dvadsiatimi rokmi. Chcela spraviť kysnuté buchtičky v tvare prasiatok. Prvú vlastnoručne upečenú sladkosť však Petra zvládla oveľa skôr. „Bolo to kupované lístkové cesto, ktoré som posypala škoricovým cukrom. Urobili sme si ho s bratom raz po škole,“ priznáva s úsmevom.

    Zdroj: RTVS

    Petra Tóthová

    Svetobežníčka...
    Jej mama príliš nevypekala, a ak Petra dostala chuť na koláč, zašla k babke. Preto keď sa neskôr na gymnáziu rozhodovala, čo chce v živote robiť, mala v tom jasno – chcela vlastniť cukráreň. Podľa zákona však na jej zriadenie potrebovala dva roky praxe a to nespĺňala. Rozhodla sa teda, že vycestuje. Mala len osemnásť, keď začala vo Viedni robiť čašníčku. Po čase odcestovala do Talianska a Španielska, aby tam navrhovala ručne šité topánky. Všetko zmenila až dovolenka vo Venezuele, kde si povedala, že chce mať vlastnú cukráreň.

    Zdroj: RTVS

    Obľúbená šou Pečie celé Slovensko.

    Podmienky však neboli vyhovujúce, a tak odišla pracovať do Dubaja, kde ostala päť rokov. Pracovala ako letuška a popritom študovala, ale sen o cukrárni ju neopustil. Vďaka nekonečným presunom po svete mala možnosť nazrieť aj do miestnych cukrární a ochutnať ich sladkosti. Nakupovala kuchárske knihy aj v jazykoch, ktorým nerozumela, aby tie dobroty skúšala napiecť doma.

    Návrat domov
    Po piatich rokoch sa Petra vrátila na Slovensko a rozhodla sa splniť si cukrársky sen. Počase sa stal skutočnosťou a dnes v Bratislave ponúka zákazníkom kurzy a dezerty, s ktorými by bez ostychu mohla predstúpiť hoci aj na kráľovský dvor. Najviac ju pri vymýšľaní sladkostí uchvátili Japonci a ich perfekcionizmus. Pri výrobe svojich dokonalých dezertov používajú napríklad tmavú fazuľu, krevety nasladko, čerešňové kvety či tinktúru zo zeleného čaju, ktorá nahrádza kakao. A, samozrejme, veľa ryže. Petra však vie dlhé hodiny rozprávať o dobrotách z Dubaja, ale aj o sladkostiach, na ktoré nedajú dopustiť Američania.

    Zdroj: Dobré jedlo/MATEJ KALINA

    Svoje výrobky neochutnáva... hovorí Petra Tóthová.

    Paradoxne však dobroty, ktoré vyrába, neje. „Veľmi ma baví ochutnávať nové veci,“ prezrádza Petra a dodáva:  „Povedala som si teda, že budem jesť už iba to, čo nepoznám. Preto svoje veci vôbec nejem alebo len tie, ktoré sú pre mňa nové. Ale je to záväzok, ktorý sa mi nie vždy podarí dodržať, napríklad počas sviatkov.“

    Drží diétu?
    Držala niekedy diétu? „Kedysi som bola o desať kíl chudšia, než som teraz. No myslím si, ako každá iná žena, že vek a pôrod robia divy. Aj ja som za posledné dva roky občas diétovala, ale je to pre mňa nová vec, spoznávam reakcie svojho tela a vôbec sa mi nepáčia…“ Nečudujte sa teda, že ak má možnosť občas ochutnať naozaj dobré koláčiky, nepovie nie. „Ak sú dobré, zjem ich naozaj veľa,“ priznáva Petra s úsmevom. „Vedela by som žiť len na koláčoch, chlebíku a cestovinách.“

    Nevydarený koláčik
    Petra je v pečení sladkých dobrôt profesionálka a len tak ju niečo nezaskočí. Napriek tomu sa jej občas niečo nevydarí. „Úplný ‚trapas‘ sa mi stal na súkromnej hodine pečenia. Trikrát mi nevyšiel recept na cupcakes! Už deti ho vedia robiť a ja som ho pokazila. A to na hodine, kde by som mala učiť ja,“ smeje sa cukrárka. „Až nakoniec som zistila, že som si nesprávne opísala recept a namiesto pol lyžičky prášku do pečiva som dala jeden a pol lyžičky. Ale prišla som na to, kde bola chyba, bez pomoci porovnania správneho receptu. Udržala som si česť a poučenie, že si treba vždy prečítať recept…“

    Zdroj: RTVS

    RTVS upiekla jesennú novinku

    Luxusné kvety
    Pre Petru sú dnes výzvou techniky a dezerty, ktoré sa učí alebo ktoré ešte nerobila. Na 90 percent to vraj dá na prvý pokus. Jej srdcovkou sú však kvety ručne modelované z cukru. V ich výrobe sa jej nikto nevyrovná. Sú luxusné a na prvý pohľad také živé, až je to neuveriteľné. Navyše sú sladké, jedlé a trvácne. A koľko ich počas svojej kariéry profesionálnej cukrárky vyrobila? „Nespočetne veľa, vlastne nemám vôbec odhad, koľko ich bolo."

    Petra pripravuje torty aj podľa receptúry dvornej cukrárky britského kráľovského dvora Fiony Cairns. Tá upiekla svadobnú tortu pre princa Williama a Kate. V Spojenom kráľovstve sa Petra zdokonalila v umení zdobenia tort. Učila ju vychytená cukrárka Peggy Porschen, ktorá piekla torty na svadbu Kate Moss či Stelly McCartney, na ples Eltona Johna, narodeniny Anthonyho Hopkinsa či na párty pre Madonnu alebo Stinga.

    Zdroj: MILAN KRUPČÍK

    Obľúbená šou Pečie celé Slovensko.

    Petra Tóthová povýšila cukrárstvo na umenie. Jej torty sa vyznačujú unikátnym vyhotovením a dôrazom na detail. Nezaspala však na vavrínoch, naďalej cestuje po svete a zdokonaľuje sa. Absolvovala kurzy v New Yorku či v naj- lepšej kuchárskej škole na svete, v londýnskej Le Cordon Bleu.

    Ako čašníčka som pracovala, keď som mala 18 rokov. Vtedy ešte neviete, kam vás život zavedie. Ako 20-ročná som navrhovala topánky. To ma bavilo najviac. Bolo to skôr skúšanie, čo chcem robiť. Päť rokov som žila v Dubaji a bola letuškou, aj keď priznávam, že to nikdy nebol môj sen. Nateraz som zakotvila s rodinou v rodnom Senci. Cestovanie mi však chýba, lebo je to moja druhá vášeň.