Veronika si splnila detský sen. Jej vášňou sú dnes sladkosti!
24. 2. 2024, 16:30 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:43)

Zdroj: archív V.B.
Namiesto kostýmu právničky si Veronika Bušová (36) obliekla zásteru a začala sa venovať tomu, k čomu je celý život ťahalo srdce. A darí sa jej...
Po štúdiách práva si sadla do lietadla a odletela do Ameriky splniť si svoj sen o pečení a na Slovensku vytvorila platformu pre pokročilé, ale aj úplne začínajúce cukrárky.

Zákusky nad právom
„Od malička som milovala pečenie. Lásku k nemu som si vybudovala vďaka mojej už nebohej babičke Taminke, s ktorou sme často spolu vypekali. Rozhodnutie stať sa cukrárkou však vo mne dozrievalo veľmi dlho,“ hovorí jedna z najvyhľadávanejších cukrárok na Slovensku. Práve ona je zdravým príkladom toho, že keď sa rozhodnete ísť si za svojim snom a plnohodnotne sa práci venujete, môžete dosiahnuť to, po čom túžite.
Zdroj: archív V.B.
Veronika s manželom
Veronika pochádza z právnickej rodiny, tak bolo viac-menej jasné, že touto cestou pôjde aj ona. Vyštudovala právo, ale láska k pečeniu, k surovinám a možnostiam ich spracovania bola silnejšia, ako paragrafy. Veronika vraví: „Chcela som robiť to, čo ma naozaj baví. Tak som bez akýchkoľvek skúseností v gastro oblasti či bez predstavy, či ma vôbec kuchárske remeslo dokáže uživiť, nasadla na lietadlo a odišla študovať do USA cukrárčinu na International Culinary Institute (Medzinárodný kulinársky inštitút).“
Učili ju najlepší
Tam strávila rok a pol a priamo v New Yorku získala rozhľad v oblasti cukrárstva, reštauračného manažmentu a absolvovala rôzne kurzy u popredných svetových majstrov. Pracovala napríklad aj v čokoládovej fabrike Mr. Chocolate či u majstra v pečení tort a vo výrobe dekorácii Ron Ben Israela. Ako študentka v New Yorku získala aj zdravý životný nadhľad. „Tento krok vôbec neľutujem. Zistila som, čo ma robí naozaj šťastnou a čo ma napĺňa. Pre mňa je najkrajší pocit, keď ráno prídem do svojej dielničky, nadýchnem sa jej atmosféry a na stoloch na mňa čakajú všetky moje mixéry a pomocníci na pečenie,“ hovorí cukrárka, ktorá si svoju dielňu zariadila na dedine neďaleko Bratislavy vedľa rodičovského domu.
Zdroj: Archív V.B.
Mňamky z jej dielne...
„A tak mám počas pečenia nielen blízko k rodičom, ale aj krásny výhľad na lesy a jazierko,“ hovorí. „Aj to je možno dôvod, že ku mne radi chodia ľudia na kurzy pečenia,“ vysvetľuje Veronika, ktorá si pred 1,5 rokom založila aj Instagramový účet a začala svoje remeslo učiť širokú verejnosť.
Nové priority
No skôr, ako si otvorila vlastnú cukrárenskú dielňu, si postupne prešla všetkými pozíciami. Po návrate z New Yorku ako vyštudovaná cukrárka, začala na Slovensku tvoriť koncept a rozbiehať klientovi cukrárenskú prevádzku na kľúč. Spojila sa s gastro skupinou a vytvorila koncept francúzskym cukrární, ktoré fungujú dodnes. Prešla si pozíciami od klasického cukrára až po šéfkuchára a exekutívu. Medzitým prišli na rad materské povinnosti, takže nepretržitá 7-dňová prevádzka v dielni musela ísť bokom.
Zdroj: archív V. B.
Veronika sa v pečení našla
Dnes má jej dcéra Ninka už sedem rokov a dávno je už školáčkou. Tak si Veronika mohla splniť pokračovanie svojho cukrárskeho sna a otvoriť si svoju vlastnú cukrárenskú výrobňu na Záhorí. Začať podnikať na vlastnú päsť je však tiež veľká výzva. „Najviac ma strašili s úradmi a s administratívou. Musím však skonštatovať, že som sa v tom celkom slušne naučila plávať. Ak pracujete zodpovedne a podľa pravidiel, ide to hladko. Vybudovala som si skvelú sieť dodávateľov surovín a najviac sa snažím využívať lokálne a sezónne zdroje. Často aj z vlastnej záhradky,“ hovorí.
Nové plány
„Mám svoj vlastný systém práce. Papierovačky ma samozrejme nebavia, ale sú tiež veľmi dôležitou súčasťou cukrárskeho podnikania. Ak však vložíte do svojej práce srdce, odrazí sa to aj na výsledkoch a spokojnosti zákazníkov. Vždy sa snažím, aby zákazník alebo človek, ktorý sa len priúča cukrárskemu umeniu, dostal to najlepšie,“ dodáva sympatická cukrárka, ktorej nerobí problém vytvárať aj video recepty.
Zdroj: archív Veronika Bušová
Veronika Bušová
Okrem ich nakrúcania, kurzom, cateringom, sa aktívne venuje aj svojmu profilu na Instagrame. Točiť, strihať a editovať videa sa naučila tiež sama. Ako sladká bodka na záver minulého roka jej vyšla prvá kniha, ročenka receptov. „Veľa ľudí mi písalo, že piekli recepty, ktoré sa im veľmi páčili, no neuložili si ich a nevedia ich dohľadať. A tak mi napadlo, že zhrniem všetky recepty do jednej knihy a vďaka pridaným QR kódom ku každému z nich, si môžete pozrieť aj video recept. V prípade cukrárčiny určite platí veta, že je lepšie raz vidieť ako trikrát čítať,“ vraví.
Zdroj: archív V.B.
Veronika a jej kobylka Alma
Veronika sa zjavne v cukrárčine našla, ale na prvom mieste v jej živote ostáva jej rodina: dcéra Ninka, manžel Michal, rodičia a brat Miroslav, ktorí ju v jej práci podporujú a sú jej veľkou oporou. Jej osobnou psychohygienou je šport, ale aj jazdenie na jej kobylke Alme. Do budúcna má však veľa ďalších plánov tak verí, že sa jej splnia do bodky.