Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Arabská príloha k mäsu

Arabská príloha k mäsu
Reklama

Arabská príloha k mäsu

  • Dĺžka prípravy (min): 50
  • Počet porcií: 6
  • Náročnosť: stredná

Suroviny

Potrebujeme:

  • 300 g ryže
  • 200 g niťoviek
  • 4 ks zemiaky
  • 1 balíček sušených hrozienok
  • 1 balíček lúpaných mandlí
  • 1 ks soľ
  • 1 ks vegeta alebo vývar
  • 1 ks mletá škorica
  • 1 ks olej

Postup

Krok 1

Ryžu prepláchneme vodou a ocedenú ju opražíme na troche oleja. Podlejeme vývarom, alebo vodou a pridáme vegetu. Trochu osolíme, pridáme mokka lyžičku mletej škorice a dusíme ako sme zvyknutí.

V druhom hrnci si zohrejeme trocha oleja, vložíme suché niťovky, opražíme dohneda, podlejeme vývarom, trochu osolíme, znovu dáme trochu mletej škorice a udusíme pod pokrievkou domäkka, ako keby sme robili tarhoňu. Voda by mala byť asi 1,5 cm nad niťovkami, dusíme na miernom ohni. Pri pražení miešame, aby nám niťovky nezhoreli.

Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky /ako do polievky/ a pražíme ako hranolky vo väčšom množstve oleja.

Do panvice si dáme zohriať trochu oleja, vysypeme suché hrozienka a miešame, kým nenapuchnú ako balóniky. Olej má byť len teplý, nie horúci. Vyberieme na servítku. Na tom istom oleji opražíme olúpané mandle, tie by mali byť troch hnedé. Miešame, aby nezhoreli. Tiež vyberieme na servítku.

Ak máme všetko pripravené, vrstvíme na veľký predkladací tanier: škoricovú ryžu, na to roztiahneme opražené niťovky a zvlášť zemiakové kocky. Celé to posypeme opraženými
mandlami a hrozienkami.

Na prvý pohľad do vyzerá veľmi pracne, ale je len otázka rutiny. Výsledok stojí zato. Táto veľmi slávnostná príloha pochádza skutočne z Iránu. Osobne mi ju predviedla iránská rodina, žijúca v Nemecku. Podávame k mäsku na šťave.

Autor: Sidónia Fanturová

Vyberáme pre vás niečo PLUS