Bobaľky
18. 2. 2014, 13:23 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:12)

Bobaľky
- Dĺžka prípravy (min): 50
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: vysoká
Suroviny
Potrebujeme:
- 1 ks Cesto: 1 kg polohrubej múky
- 1 ks kávová lyžička soli
- 2 ks polievkové lyžice (PL) cukru
- 2 ks PL bravčovej masti
- 1 ks 1
- 5 ks dcl mlieka. Kvások: 0
- 5 l mlieka
- 1 ks droždie
- 5 ks PL múky odobrať do kvásku
- 2 ks čajové lyžičky cukru.";i:10;s:27:"1 ks Na upečené bobaľky:";i:11;s:11:"200 g maslo";i:12;s:56:"1 podľa chuti – kyslú kapustu alebo mak alebo orechy
Postup
Krok 1
Urobíme si kvások – do vlažného mlieka rozdrvíme droždie, pridáme múku, cukor a vidličkou vyšľaháme. Necháme odstáť 10 minút . Do misy dáme múku, soľ, cukor, vykysnutý kvások, masť a mlieko. Ak miesime ručne, tak dovtedy, kým sa na ruka od cesta očistí - nelepí sa. Vymiesené cesto posypeme múkou a necháme prikryté vykysnúť na teplom mieste 30 minút. Vykysnuté cesto dáme na pomučenú dosku a vykrajujeme si z neho bochníky. Z bochníkov robíme šúľance a tie krájame asi tak v hrúbke prsta . Poukladáme natesno na vymastený plech. Na plechu necháme 5 minút postáť a dáme upiecť do rúry nahriatej na 250°C. Hotových máme asi tak 1200g bobaľok. Bobaľky môžeme robiť na rôzne spôsoby - slanú aj sladkú verziu. Slané napr. s opraženou kyslou kapustou alebo tvarohom, sladké s makom, orechami.