Božský orechovník ako od babičky
20. 2. 2018, 17:23 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:22)

Božský orechovník ako od babičky
- Dĺžka prípravy (min): 50
- Počet porcií: 5
- Náročnosť: nízka
Suroviny
Potrebujeme:
- 1 ks Cesto: 300 g polohrubej múky
- 50 g práškového cukru
- 60 g masla
- 1 štipka soli
- 125 ml mlieka
- 1 ks žĺtok
- 20 g droždia
- 1 ks Plnka: 150 ml mlieka
- 240 g pomletých orechov
- 220 g krupicového cukru";i:10;s:25:"1 ks kôra z pol citróna";i:11;s:27:"1 ks Na potretie: 1 žĺtok
Postup
Krok 1
Do vlažného mlieka dáme droždie, štipku soli, trocha cukru a necháme nakysnúť kvások. Preosiatu múku so zvyšným cukrom vsypeme do misy, pridáme nakysnutý kvások, rozpustené maslo a žĺtok. Vypracujeme hladké cesto a necháme ho na teplom mieste kysnúť asi 45 minút. Zohrejeme mlieko na plnku. Pridáme cukor a pomleté orechy. Ochutíme najemno postrúhanou citrónovou kôrou a premiešame.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na ľahko pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika. Cesto potrieme vychladnutou plnkou, zvinieme a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme 10 minút podkysnúť, povrch potrieme žĺtkom, popicháme vidličkou, vložíme do vyhriatej rúry a upečieme pri teplote 180 stupňov Celzia.