Reklama

Božský orechovník ako od babičky

Božský orechovník ako od babičky
Reklama

Božský orechovník ako od babičky

  • Dĺžka prípravy (min): 50
  • Počet porcií: 5
  • Náročnosť: nízka

Suroviny

Potrebujeme:

  • 1 ks Cesto: 300 g polohrubej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 60 g masla
  • 1 štipka soli
  • 125 ml mlieka
  • 1 ks žĺtok
  • 20 g droždia
  • 1 ks Plnka: 150 ml mlieka
  • 240 g pomletých orechov
  • 220 g krupicového cukru";i:10;s:25:"1 ks kôra z pol citróna";i:11;s:27:"1 ks Na potretie: 1 žĺtok

Postup

Krok 1

Do vlažného mlieka dáme droždie, štipku soli, trocha cukru a necháme nakysnúť kvások. Preosiatu múku so zvyšným cukrom vsypeme do misy, pridáme nakysnutý kvások, rozpustené maslo a žĺtok. Vypracujeme hladké cesto a necháme ho na teplom mieste kysnúť asi 45 minút. Zohrejeme mlieko na plnku. Pridáme cukor a pomleté orechy. Ochutíme najemno postrúhanou citrónovou kôrou a premiešame.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na ľahko pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika. Cesto potrieme vychladnutou plnkou, zvinieme a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme 10 minút podkysnúť, povrch potrieme žĺtkom, popicháme vidličkou, vložíme do vyhriatej rúry a upečieme pri teplote 180 stupňov Celzia.

Vyberáme pre vás niečo PLUS