Cisársky trhanec s kompótom
10. 10. 2019, 19:10 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:27)

Cisársky trhanec s kompótom
- Dĺžka prípravy (min): 10
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: nízka
Suroviny
Potrebujeme:
- 4 ks vajcia
- 1 štipka soli
- 50 g kryštálového cukru
- 1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry
- 4 lyžice mlieka
- 100 g hladkej múky
- 250 g prírodného syra (lučina)
- 2 lyžice smotany na šľahanie
- 1 ks olej
- 1 ks Na prílohu: práškový cukor";i:10;s:93:"1 ks zavárané ovocie alebo jablkové pyré (prípadne uvarené a osladené mrazené ovocie)
Postup
Krok 1
Dve vajcia rozbite a oddeľte žĺtky od bielkov. Dva žĺtky dajte do misy a pridajte k nim dve celé vajcia. Vyšľahajte so štipkou soli, s cukrom a najemno postrúhanou citrónovou kôrou. Pridajte mlieko, múku a prírodný syr a smotanu. Dva bielky vyšľahajte do tuha a zľahka ich zapracujte do cesta. Miešajte krátko, aby v ceste zostali kopčeky snehu. Do najväčšej panvice, akú máte doma, nalejte cesto do výšky 2 až 3 cm. Opečte ho z jednej strany do zlatista. Cesto natrhajte vidličkami na menšie kúsky a tie ešte opekajte do chrumkava zo všetkých strán. Dajte na taniere, posypte cukrom a podávajte so zaváraným ovocím, s jablkovým pyré alebo s osladeným a uvareným mrazeným ovocím.