Čokoládovo-orechový koláč
21. 2. 2020, 19:10 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:28)

Čokoládovo-orechový koláč
- Dĺžka prípravy (min): 10
- Počet porcií: 1
- Náročnosť: nízka
Suroviny
Potrebujeme:
- 200 g bielej čokoládovej polevy
- 200 g masla alebo tuku na pečenie
- 200 g jadier vlašských orechov
- 100 g tmavej čokolády
- 8 ks vajec
- 150 g hnedého cukru
- 1 ks vanilkový struk
- 1 štipka soli
- 200 g hladkej múky
- 2 lyžice kypriaceho prášku";i:10;s:52:"1 ks nastrúhanú kôru z 1 pomaranča v bio kvalite";i:11;s:29:"2 lyžice práškového cukru";i:12;s:63:"250 ml čokoládovej omáčky alebo čokoládovej polevy v tube
Postup
Krok 1
Bielu polevu polámte na menšie kúsky a s maslom rozpustite nad parou. Dôkladne vymiešajte, odstavte a nechajte vychladnúť. Orechové jadrá a tmavú čokoládu posekajte. V miske vyšľahajte vajcia, cukor, zrniečka z vanilky a štipku soli. Šľahajte aspoň 10 minút, kým nevznikne veľmi hustý krém a cukor sa nerozpustí. Múku zmiešajte s kypriacim práškom a pomarančovou kôrou a vmiešajte do vajcového krému. Rúru vyhrejte na 180 °C. Do pripravenej masy vmiešajte vychladnutú polevu, nasekanú čokoládu a orechy. Cesto rozotrite na plech (35 x 35 cm) vystlaný papierom na pečenie. Vložte do vyhriatej rúry a pečte asi 25 minút. Vychladnutý koláč posypte práškovým cukrom a pokvapkajte čokoládovou omáčkou alebo polevou.