Čučoriedkový cheesecake s orechovou krustou: Ľahký ako pierko
9. 1. 2022, 9:28 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:34)

Zdroj: Laura Witteková
Sladká výzva na dnes.
- Dĺžka prípravy (min): 30
- Počet porcií: 20
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Na krustu:
- 140 g karamelových sušienok
- 100 g vlašských orechov
- 50 g masla (roztopeného)
Na plnku:
- 450 g čučoriedok
- 6 ks plátkov želatíny
- 500 g cream cheese (tučný jemný tvaroh)
- 250 g mascarpone
- 200 g smotany na šľahanie
- 50 ml javorového sirupu
- 3 lyžice práškového cukru
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 1 ks kôra z jedného citróna
Na ozdobu:
- 1 ks smotana na šľahanie (40 %)
- 1 ks čučoriedky
Postup
Krok 1
Upečte krustu: Rúru vyhrejte na 180 °C. Dno formy (24 x 24 cm) vyložte papierom na pečenie. Sušienky s orechmi rozmixujte, spojte roztopeným maslom a utlačte na dno formy. Pečte 10 minút a nechajte vychladnúť.
Krok 2
Urobte plnku: V mixéri dohladka rozmixujte čučoriedky a dajte bokom. Do studenej vody dajte napučať plátky želatíny. V mise vymiešajte cream cheese s mascarpone, so smotanou, s javorovým sirupom, cukrom, vanilkovým extraktom a kôrou z citróna do hladkej hmoty.
Krok 3
Do malého hrnčeka odoberte 100 ml čučoriedkového pyré, zohrejte ho a pridajte napučané želatínové plátky. Rozmiešajte, ale už nezohrievajte. Želatínovú zmes vmiešajte do čučoriedkového pyré a zapracujte do tvarohovej zmesi. Plnku vylejte na pripravený sušienkový korpus a dajte do chladničky na 5-6 hodín, ideálne na noc.
Krok 4
Cheesecake vyberte z chladničky a rozkrájajte na kocky. Smotanu na ozdobu vyšľahajte s čučoriedkami, aby sa pekne zafarbila. Ozdobte ňou kocky cheesecaku a navrch ešte uložte čučoriedky. Môžete podávať.