Demikát
10. 5. 2017, 11:23 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:20)

Demikát
- Dĺžka prípravy (min): 50
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 100 g opraženej prerastenej slaniny pokrájanej na kocky
- 1 ks VÝVAR: bravčová kosť (na prípravu vývaru)
- 1 ks cibuľa nakrájaná nadrobno
- 1 ks roztlačený strúčik cesnaku
- pol spoon drvenej rasce
- 2 ks bobkové
- 2 zrniečka celého nového korenia
- 5 zrniečok celého čierneho korenia
- 2 lyžice mletej červenej papriky
- 1 ks 1";i:10;s:8:"5 l vody";i:11;s:29:"1 ks POLIEVKA: 500 g zemiakov";i:12;s:28:"200 ml smotany na šľahanie";i:13;s:13:"300 g bryndze";i:14;s:21:"100 ml kyslej smotany";i:15;s:9:"1 ks soľ";i:16;s:27:"1 ks mleté čierne korenie";i:17;s:18:"1 ks krajec chleba";i:18;s:26:"2 lyžice bravčovej masti";i:19;s:50:"1 ks petržlenová vňať a pažítka na ozdobenie
Postup
Krok 1
Na masti vytopenej zo slaniny orestujte cibuľu a cesnak. Pridajte rascu, bobkové listy, nové a čierne korenie. Prisypte mletú červenú papriku, krátko opečte, aby paprika nezhorkla, a podlejte vodou. Pridajte bravčovú kosť a uvarte vývar. Trvá to asi 1,5 hodiny (v tlakovom hrnci 30 minút)Očistené zemiaky nakrájané na kocky uvarte v mierne osolenej vode domäkka. Časť zemiakov rozšľahajte a časť odložte na neskôr. Použijete ich ako závarku do polievky.
Vývar sceďte a zmiešajte s rozšľahanými zemiakmi. Pridajte bryndzu rozmiešanú v šľahačke. Polievku dochuťte soľou a korením. Soľte až na záver, lebo bryndza je dosť slaná. Pridajte zvyšné uvarené zemiaky. Chvíľu povarte a napokon polievku zjemnite kyslou smotanou. Chlieb nakrájajte na kocky a opečte na bravčovej masti. Demikát podávajte s opraženým chlebom, ozdobený nasekanou petržlenovou vňaťou a pažítkou.