MENU
Vyhľadávanie:

Šťavnaté recepty Demikát

  • 50 min.
  • 4 porcie
  • Stredná

Potrebujete tieto suroviny:

Potrebujeme:

  • 100 g
    opraženej prerastenej slaniny pokrájanej na kocky
  • ks
    VÝVAR: bravčová kosť (na prípravu vývaru)
  • ks
    cibuľa nakrájaná nadrobno
  • ks
    roztlačený strúčik cesnaku
  • pol lyžica
    drvenej rasce
  • ks
    bobkové
  • zrniečka
    celého nového korenia
  • zrniečok
    celého čierneho korenia
  • lyžice
    mletej červenej papriky
  • ks
    1
  • l
    vody
  • ks
    POLIEVKA: 500 g zemiakov
  • 200 ml
    smotany na šľahanie
  • 300 g
    bryndze
  • 100 ml
    kyslej smotany
  • ks
    soľ
  • ks
    mleté čierne korenie
  • ks
    krajec chleba
  • lyžice
    bravčovej masti
  • ks
    petržlenová vňať a pažítka na ozdobenie

Postup

Na masti vytopenej zo slaniny orestujte cibuľu a cesnak. Pridajte rascu, bobkové listy, nové a čierne korenie. Prisypte mletú červenú papriku, krátko opečte, aby paprika nezhorkla, a podlejte vodou. Pridajte bravčovú kosť a uvarte vývar. Trvá to asi 1,5 hodiny (v tlakovom hrnci 30 minút)Očistené zemiaky nakrájané na kocky uvarte v mierne osolenej vode domäkka. Časť zemiakov rozšľahajte a časť odložte na neskôr. Použijete ich ako závarku do polievky.

Vývar sceďte a zmiešajte s rozšľahanými zemiakmi. Pridajte bryndzu rozmiešanú v šľahačke. Polievku dochuťte soľou a korením. Soľte až na záver, lebo bryndza je dosť slaná. Pridajte zvyšné uvarené zemiaky. Chvíľu povarte a napokon polievku zjemnite kyslou smotanou. Chlieb nakrájajte na kocky a opečte na bravčovej masti. Demikát podávajte s opraženým chlebom, ozdobený nasekanou petržlenovou vňaťou a pažítkou.

Diskusia k článku