Reklama

Demikát

Demikát
Reklama

Demikát

  • Dĺžka prípravy (min): 50
  • Počet porcií: 4
  • Náročnosť: stredná

Suroviny

Potrebujeme:

  • 100 g opraženej prerastenej slaniny pokrájanej na kocky
  • 1 ks VÝVAR: bravčová kosť (na prípravu vývaru)
  • 1 ks cibuľa nakrájaná nadrobno
  • 1 ks roztlačený strúčik cesnaku
  • pol spoon drvenej rasce
  • 2 ks bobkové
  • 2 zrniečka celého nového korenia
  • 5 zrniečok celého čierneho korenia
  • 2 lyžice mletej červenej papriky
  • 1 ks 1";i:10;s:8:"5 l vody";i:11;s:29:"1 ks POLIEVKA: 500 g zemiakov";i:12;s:28:"200 ml smotany na šľahanie";i:13;s:13:"300 g bryndze";i:14;s:21:"100 ml kyslej smotany";i:15;s:9:"1 ks soľ";i:16;s:27:"1 ks mleté čierne korenie";i:17;s:18:"1 ks krajec chleba";i:18;s:26:"2 lyžice bravčovej masti";i:19;s:50:"1 ks petržlenová vňať a pažítka na ozdobenie

Postup

Krok 1

Na masti vytopenej zo slaniny orestujte cibuľu a cesnak. Pridajte rascu, bobkové listy, nové a čierne korenie. Prisypte mletú červenú papriku, krátko opečte, aby paprika nezhorkla, a podlejte vodou. Pridajte bravčovú kosť a uvarte vývar. Trvá to asi 1,5 hodiny (v tlakovom hrnci 30 minút)Očistené zemiaky nakrájané na kocky uvarte v mierne osolenej vode domäkka. Časť zemiakov rozšľahajte a časť odložte na neskôr. Použijete ich ako závarku do polievky.

Vývar sceďte a zmiešajte s rozšľahanými zemiakmi. Pridajte bryndzu rozmiešanú v šľahačke. Polievku dochuťte soľou a korením. Soľte až na záver, lebo bryndza je dosť slaná. Pridajte zvyšné uvarené zemiaky. Chvíľu povarte a napokon polievku zjemnite kyslou smotanou. Chlieb nakrájajte na kocky a opečte na bravčovej masti. Demikát podávajte s opraženým chlebom, ozdobený nasekanou petržlenovou vňaťou a pažítkou.