Domáce donuty
29. 6. 2019, 10:10

Domáce donuty
- Dĺžka prípravy (min): 40
- Počet porcií: 8
- Náročnosť: nízka
Suroviny
Potrebujeme:
- 1 ks Cesto: 150 g hladkej múky
- 70 g práškového cukru
- 1 lyžica prášku do pečiva
- 1 ks ¼ lyžičky muškátového orieška
- 60 ml mlieka
- 60 ml jogurtu
- 1 ks vajce
- 30 g masla
- 1 ks a ½ lyžičky vanilkovej esencie
- 1 ks Poleva: Hrsť jahôd";i:10;s:29:"4 lyžice práškového cukru";i:11;s:16:"100 g čokolády";i:12;s:15:"4 lyžice cukru";i:13;s:20:"1 ks a ½ dcl mlieka
Postup
Krok 1
Za pomoci šľahača zmiešame v miske robota najprv všetky suché ingrediencie a postupne pridávame tekuté. Miešajte, pokiaľ vám nevznikne jednoliata hladká konzistencia. Hotovým cestom naplňte vrecko a pomocou neho vytvorte úhľadné krúžky podľa prehĺbenia vo forme na donuty. Pre zvýraznenie chuti vytrieme formu maslom. Donuty tak budú mať jemnejšiu chuť. Pečte v rúre vyhriatej na 180°C cca 25 minút.
Po vytiahnutí z trúby nechajte chvíľu vychladnúť a ozdobte podľa chuti. Ak si chcete donuty ozdobiť jahodovou polevou, rozmixujte jahody s cukrom, aby vám vznikla hladká tekutá poleva. Na čokoládovú polevu zohrejte mlieko. Ak začne vrieť, vypnite sporák, vložte čokoládu a cukor a miešajte pokým sa úplne nerozpustí a nevznikne hladká poleva. Potom už stačí namáčať donuty v pripravených polevách a ozdobiť podľa fantázie rôznymi druhmi posýpky.