Držkový perkelt
20. 9. 2019, 20:10

Držkový perkelt
- Dĺžka prípravy (min): 50
- Počet porcií: 5
- Náročnosť: nízka
Suroviny
Potrebujeme:
- 800 g hovädzích držiek
- 4 ks stredne veľké cibule
- 3 ks strúčiky cesnaku
- 1 ks mletá sladká červená paprika
- 1 ks mletá štipľavá červená paprika
- 2 ks väčšie paradajky
- 1 ks zelená paprika
- 1 ks vývar alebo voda
- 1 ks soľ
- 1 ks mleté čierne korenie";i:10;s:21:"1 ks bravčová masť";i:11;s:19:"1 ks kyslá smotana";i:12;s:24:"1 ks pažítka na ozdobu";i:13;s:40:"1 ks Na halušky: 300 g polohrubej múky";i:14;s:18:"1 ks veľké vajce";i:15;s:14:"1 štipka soli";i:16;s:20:"100 ml vlažnej vody";i:17;s:9:"1 ks olej
Postup
Krok 1
Držky dobre umyte. Cibuľu nakrájajte nadrobno a osmažte na bravčovej masti dozlatista. Pridajte prelisované cesnaky a obidva druhy mletej červenej papriky. Spolu krátko osmažte, prisypte držky a pokračujte ešte pár minút v restovaní.
Držky osoľte, okoreňte, zalejte horúcim vývarom alebo vodou, priveďte do varu a varte na slabom plameni. Pripravte halušky: Varechou zamiešajte múku s vajcom, so soľou a s vodou, aby vzniklo polotuhé cesto. Pretlačte ho cez haluškovač do osolenej vriacej vody, povarte niekoľko minút, sceďte a premiešajte s olejom.
Keď držky trochu zmäknú, pridajte nakrájané paradajky a papriku nakrájanú na menšie kocky. Pokračujte vo varení, kým úplne nezmäknú. Ak treba, vyvarte prebytočnú tekutinu, perkelt dosoľte a dochuťte korením. Krátko pred dovarením môžete do perkeltu pridať pár plátkov čerstvej zelenej (ak chcete, pikantnej) papriky na oživenie chuti. Perkelt podávajte s haluškami, ozdobený lyžicou smotany a nasekanou pažítkou.