Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Držkový perkelt

Držkový perkelt
Reklama

Držkový perkelt

  • Dĺžka prípravy (min): 50
  • Počet porcií: 5
  • Náročnosť: nízka

Suroviny

Potrebujeme:

  • 800 g hovädzích držiek
  • 4 ks stredne veľké cibule
  • 3 ks strúčiky cesnaku
  • 1 ks mletá sladká červená paprika
  • 1 ks mletá štipľavá červená paprika
  • 2 ks väčšie paradajky
  • 1 ks zelená paprika
  • 1 ks vývar alebo voda
  • 1 ks soľ
  • 1 ks mleté čierne korenie";i:10;s:21:"1 ks bravčová masť";i:11;s:19:"1 ks kyslá smotana";i:12;s:24:"1 ks pažítka na ozdobu";i:13;s:40:"1 ks Na halušky: 300 g polohrubej múky";i:14;s:18:"1 ks veľké vajce";i:15;s:14:"1 štipka soli";i:16;s:20:"100 ml vlažnej vody";i:17;s:9:"1 ks olej

Postup

Krok 1

Držky dobre umyte. Cibuľu nakrájajte nadrobno a osmažte na bravčovej masti dozlatista. Pridajte prelisované cesnaky a obidva druhy mletej červenej papriky. Spolu krátko osmažte, prisypte držky a pokračujte ešte pár minút v restovaní.

Držky osoľte, okoreňte, zalejte horúcim vývarom alebo vodou, priveďte do varu a varte na slabom plameni. Pripravte halušky: Varechou zamiešajte múku s vajcom, so soľou a s vodou, aby vzniklo polotuhé cesto. Pretlačte ho cez haluškovač do osolenej vriacej vody, povarte niekoľko minút, sceďte a premiešajte s olejom.

Keď držky trochu zmäknú, pridajte nakrájané paradajky a papriku nakrájanú na menšie kocky. Pokračujte vo varení, kým úplne nezmäknú. Ak treba, vyvarte prebytočnú tekutinu, perkelt dosoľte a dochuťte korením. Krátko pred dovarením môžete do perkeltu pridať pár plátkov čerstvej zelenej (ak chcete, pikantnej) papriky na oživenie chuti. Perkelt podávajte s haluškami, ozdobený lyžicou smotany a nasekanou pažítkou.

Vyberáme pre vás niečo PLUS