Gombovce
18. 2. 2014, 19:23 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:13)

Reklama
Gombovce
- Dĺžka prípravy (min): 50
- Počet porcií: 6
- Náročnosť: vysoká
Suroviny
Potrebujeme:
- 1 ks 600g uvarených zemiakov
- 1 ks 600g hrubej múky
- 2 ks vajcia
- 1 ks vlažná voda podľa potreby
- 1 ks 800-1000g sliviek
- 1 ks maslo na poliatie.
- 1 ks Posýpka maková alebo orechová:
- 1 ks 200g pomletého maku alebo orechov
- 1 ks 150g cukru
- 1 ks vanilkový cukor";i:10;s:22:"1 ks škoricový cukor
Postup
Krok 1
Uvaríme zemiaky v šupke, vychladnuté očistíme, postrúhame na jemnom strúhadle. Zemiaky zmiešame s múkou, pridáme vajcia a vodu podľa potreby. Zamiesime cesto a rozvaľkáme na hrúbku 2-3 mm, pokrájame na štvorce 6x6 cm. Na každý štvorec dáme umytú, osušenú slivku, zabalíme a vyformujeme guľky. Vo vriacej vode ich varíme až kým nevyplávajú na povrch, potom ich ešte varíme 5 minút. Dierkovanou varechou ich vyberieme, uložíme na tanier, polejeme maslom a navrch posypeme posýpkou. Namiesto sliviek môžeme použiť aj iné ovocie – čerešne, jahody, marhule alebo lekvár. Z tejto dávky urobíme cca 24 guliek.