Hrachový prívarok s údeným mäsom a chrumkavou cibuľkou
7. 8. 2019, 19:10

Hrachový prívarok s údeným mäsom a chrumkavou cibuľkou
- Dĺžka prípravy (min): 50
- Počet porcií: 5
- Náročnosť: nízka
Suroviny
Potrebujeme:
- 500 g sušeného žltého hrachu
- 500 g údeného mäsa
- 2 ks cibule
- 1 lyžica rasce
- 3 ks strúčiky cesnaku
- pol spoon sušeného majoránu
- 1 štipka nastrúhaného muškátového orieška
- 1 ks bobkový list
- 1 ks soľ
- 1 ks mleté čierne korenie";i:10;s:21:"1 ks bravčová masť";i:11;s:48:"1 ks Na prílohu: 2 šalotky alebo malá cibuľa";i:12;s:23:"trochu ks hladkej múky";i:13;s:37:"1 ks olej alebo masť na vysmážanie";i:14;s:14:"1 ks oškvarky";i:15;s:22:"1 ks ocot podľa chuti";i:16;s:18:"1 ks dobrý chlieb
Postup
Krok 1
Hrach cez noc namočte do studenej osolenej vody. Na masti osmažte údené mäso zo všetkých strán. Mäso vyberte, ak treba, pridajte masť a osmažte na nej očistenú a nahrubo nakrájanú cibuľu s celou rascou. Pridajte prelisovaný cesnak, sušený majorán, muškátový oriešok, bobkový list a mleté čierne korenie. Do hrnca vráťte mäso, zalejte ho vodou (nemusí ňou byť úplne zakryté), prikryte pokrievkou a varte do zmäknutia 1-2 hodiny.
Mäso vyberte a udržujte v teple. Do hrnca vsypte prepláchnutý napučaný hrach a uvarte ho. Nechajte mierne vychladnúť a prívarok rozmixujte nahladko. Ak je prívarok hustý, zrieďte ho vodou, dochuťte soľou a korením, prelisovaným strúčikom cesnaku alebo trochou octu. Šalotky alebo cibuľu ošúpte a nakrájajte na tenšie krúžky. Jednotlivé vrstvy cibuľových krúžkov od seba oddeľte, obaľte v múke a krátko vypražte v oleji alebo masti. Prívarok môžete servírovať s kúskami údeného, opraženou cibuľou, nadrobno posekanými oškvarkami a dobrým chlebom.