Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Hruškové rezy s tvarohovým krémom

Hruškové rezy s tvarohovým krémom
Reklama

Hruškové rezy s tvarohovým krémom

  • Dĺžka prípravy (min): 50
  • Počet porcií: 12
  • Náročnosť: nízka

Suroviny

Potrebujeme:

  • 300 g hladkej múky
  • 1 lyžica kypriaceho prášku
  • 100 g práškového cukru
  • 2 lyžice vanilínového cukru
  • 120 g studeného masla
  • 1 ks vajce
  • 1 ks žĺtok
  • 1 až 2 lyžica mlieka
  • 260 g brusnicového džemu
  • 1 ks hrušky a brusnicový džem na ozdobenie";i:10;s:16:"1 ks Na plnku: 1";i:11;s:13:"2 kg hrušiek";i:12;s:20:"300 ml bieleho vína";i:13;s:26:"60 g kryštálového cukru";i:14;s:11:"100 ml vody";i:15;s:20:"2 až 3 ks klinčeky";i:16;s:78:"1 ks Na tvarohovo-šľahačkový krém: 250 g jemného nízkotučného tvarohu";i:17;s:24:"60 g práškového cukru";i:18;s:31:"1 lyžica vanilkového extraktu";i:19;s:28:"250 ml smotany na šľahanie";i:20;s:23:"2 ks plátky želatíny";i:21;s:16:"2 lyžice mlieka

Postup

Krok 1

Preosiatu múku zmiešame s kypriacim práškom, práškovým a vanilínovým cukrom. Aký je rozdiel medzi vanilkovým a vanilínovým cukrom? K múčnej zmesi pridáme studené maslo pokrájané na kúsky, vajce, žĺtok a mlieko. Rýchlo vypracujeme cesto, ktoré vložíme do mikroténového vrecka a na hodinu dáme do chladu. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Polovicu vychladeného cesta rozvaľkáme, vyložíme ním dno plechu s rozmermi približne 25 x 35 cm a natrieme ho polovicou brusnicového džemu. Zvyšné cesto rozvaľkáme a prenesieme pomocou valčeka na vrstvu džemu. Povrch popicháme vidličkou a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme asi 15 minút. Upečený koláč po miernom vychladnutí potrieme zvyškom brusnicového džemu. Necháme úplne vychladnúť.

Pripravíme plnku: Hrušky ošúpeme, prekrojíme a vyrežeme jadrovník. Víno uvaríme s cukrom, so škoricou a s klinčekmi. Pridáme polovice hrušiek a chvíľu ich povaríme do polomäkka. Hrušky scedíme a po vychladnutí pokrájame na mesiačiky.

Pripravíme tvarohovo-šľahačkový krém: Plátky želatíny zalejeme studenou vodou a necháme napučať. Prebytočnú vodu zo želatíny zlejeme, prípadne ešte vytlačíme, pridáme mlieko a v teplom vodnom kúpeli rozpustíme. Tvaroh vymiešame s práškovým cukrom, pridáme vanilkový extrakt, rozpustenú želatínu a premiešame. Smotanu vyšľaháme dotuha a zľahka vmiešame do tvarohového krému. Koláč nahusto obložíme ochutenými hruškami a potrieme vrstvou tvarohovo-šľahačkového krému. Rezy dáme na 2 hodiny do chladu a pred podávaním ich ozdobíme kúskom hrušky a džemom.

Vyberáme pre vás niečo PLUS