Jablkovo-makový koláč
2. 1. 2019, 16:10

Jablkovo-makový koláč
- Dĺžka prípravy (min): 50
- Počet porcií: 8
- Náročnosť: nízka
Suroviny
Potrebujeme:
- 1 ks Na cesto: 220 g polohrubej múky
- 80 g práškového cukru
- 1 štipka soli
- 1 ks vajce
- 80 g masla
- 1 ks Na plnku:
- 180 g krupicového cukru
- 150 ml mlieka
- 30 g rozpusteného masla
- 1 ks vajce";i:10;s:30:"1 balíček vanilkového cukru";i:11;s:26:"3 - 4 ks väčšie jablká";i:12;s:46:"1 ks Na smotanovú plnku: 200 g kyslej smotany";i:13;s:11:"3 ks vajcia";i:14;s:25:"100 g práškového cukru";i:15;s:43:"1 balíček vanilkového pudingu v prášku";i:16;s:30:"1 balíček vanilkového cukru";i:17;s:47:"1 ks šťavu a citrónovú kôru z pol citróna
Postup
Krok 1
Preosiatu múku zmiešajte s práškovým cukrom, štipkou soli, maslom a vajcom. Vypracujte hladké cesto, ktoré zabaľte do fólie a odložte do chladu na 20 minút. Tortovú formu s priemerom 23 cm vymastite a vysypte múkou. Odležané cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske do okrúhleho tvaru a vyložte ním dno aj boky formy do výšky asi 3 cm.
Do vriaceho mlieka prisypte pomletý mak so 130 g krupicového cukru. Žĺtok vymiešajte s vanilkovým cukrom. Z bielka a zvyšného krupicového cukru ušľahajte tuhý sneh, ktorý spolu s vymiešaným žĺtkom vmiešajte do vychladnutého maku. Pridajte rozpustené maslo a premiešajte. Makovú plnku natrite na cesto.
Jablká ošúpte, rozkrojte na polovice, zbavte jadierok a uložte ich na makovú plnku. Kyslú smotanu vymiešajte s vanilkovým cukrom. Žĺtky vymiešajte s práškovým cukrom, pridajte kyslú smotanu a vmiešajte vanilkový puding v prášku. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh, ktorý pridajte do masy spolu s nastrúhanou citrónovou kôrou a šťavou. Nalejte na povrch jabĺk, vložte do vyhriatej rúry a pri teplote 180 °C pečte asi 60 minút. Vychladnutý koláč posypte práškovým cukrom a pokrájajte.