Jahodový koláč s karamelom
20. 2. 2014, 18:26

Jahodový koláč s karamelom
- Dĺžka prípravy (min): 50
- Počet porcií: 9
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 1 ks Cesto:
- 100 g kryštálového cukru
- 2 dl vody
- 5 ks vajec
- 250 g práškového cukru
- 250 ks polohrubej muky
- 1 ks prášok do pečiva
- 1 lyžica oleja
- 1 ks tuk a múka na prípravu plechu
- 1 ks Krém:";i:10;s:11:"250 g masla";i:11;s:25:"100 g práškového cukru";i:12;s:12:"250 g mlieka";i:13;s:26:"2 lyžice výberovej múky";i:14;s:11:"3 ks vajcia";i:15;s:23:"1 ks vanilínový cukor";i:16;s:14:"1 lyžica rumu";i:17;s:26:"1 ks strúhaná čokoláda";i:18;s:38:"1 ks jahody (čerstvé alebo mrazené)
Postup
Krok 1
Z kryštálového cukru pripravíme karamel, zalejeme ho vodou a vychladíme. Žĺtka vymiešame s práškovým cukrom a olejom, potom pridáme karamelový roztok a vyšľaháme. Do hmoty zapracujeme múku, prášok do pečiva a sneh z bielkov. Hotové cesto rozotrieme na pripravený plech a upečieme. Maslo s cukrom vymiešame. Z mlieka, múky a vanilínového cukru uvaríme kašu. Vo dvoch lyžiciach mlieka rozhabarkujeme 3 vajcia a postupne zamiešame do vriacej kaše. Kašu po vychladnutí zmiešame s vymiešaným maslom. Prichutíme rumom. Vychladnuté cesto rozrežeme na 2 pláty. Jeden plat natrieme dvoma dielmi krému. Na krém uložíme pokrájané jahody. Znova potrieme trochou krému a prikryjeme druhým plátom cesta. Zvyškom krému natrieme povrch múčnika. Ozdobíme vidličkou. Posypeme strúhanou čokoládou. Po stuhnutí rozrežeme na kocky.