Jelení orez na víne s brusnicami
18. 2. 2014, 19:23 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:13)

Reklama
Jelení orez na víne s brusnicami
- Dĺžka prípravy (min): 50
- Počet porcií: 5
- Náročnosť: vysoká
Suroviny
Potrebujeme:
- 1 kg jelenieho orezu
- 2 ks cibule
- 1 ks zeler s vňaťou
- 2 ks petržleny
- 2 ks mrkvy
- 1/2 l červeného suchého vína
- 1/2 l vývaru
- 300 g oravskej slaniny
- 1 hrnček brusnicového džemu
- 1 ks sladká smotana";i:10;s:11:"1 ks cesnak";i:11;s:24:"1 ks múka na zahustenie";i:12;s:22:"1 ks korenie na divinu";i:13;s:34:"1 ks celé čierne a biele korenie";i:14;s:18:"1 ks bobkový list";i:15;s:9:"1 ks olej";i:16;s:9:"1 ks soľ
Postup
Krok 1
Cibuľu a slaninu nakrájanú nadrobno speníme na troške oleja. Mäso nakrájame na menšie kúsky, sprudka orestujeme, posypeme korením na divinu, osolíme, okoreníme, pridáme bobkový list a podlejeme vínom a vývarom tak, aby mäso bolo ponorené. Po 20 minútach pridáme mrkvu, petržlen, zeler a celé strúčiky cesnaku. Na miernom plameni varíme asi 2 hod., kým mäso nezmäkne. Mäso potom vyberieme a omáčku precedíme. Mäso vrátime späť a pridáme brusnice spolu so sladkou smotanou, ktorú sme zatrepali hladkou múkou. Všetko prevaríme, aby sme sa zbavili múčnej chuti a môžeme servírovať. Ako príloha sú výborné pečené cibuľové zemiaky.