Kakaová roláda
15. 8. 2019, 18:10 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:26)

Kakaová roláda
- Dĺžka prípravy (min): 50
- Počet porcií: 8
- Náročnosť: nízka
Suroviny
Potrebujeme:
- 6 ks vajec
- 5 lyžíc kryštálového cukru
- 3 lyžice kakaa
- 1/2 ks kávovej lyžičky sódy bikarbóny
- 1 ks Na krém: 200 ml mlieka
- 3 lyžice hrubej múky
- 1 ks žĺtok
- 250 g masla
- 2 lyžice kakaa
- 6 lyžíc práškového cukru";i:10;s:32:"1 balíček vanilínového cukru
Postup
Krok 1
Pripravte cesto: Bielky oddeľte od žĺtkov. Za postupného pridávania cukru z nich vyšľahajte tuhý sneh. Do vyšľahaného snehu po jednom pridávajte žĺtky, preosiate kakao a sódu bikarbónu. Cesto vylejte na veľký plech vystlaný papierom na pečenie. V rúre vyhriatej na 160 °C pečte 5 až 7 minút. Upečené cesto nechajte mierne vychladnúť. Potom ho preklopte na dosku poprášenú práškovým cukrom. Papier na pečenie stiahnite a cesto nechajte úplne vychladnúť. Nie je potrebné ho zatiaľ stáčať.
Pripravte plnku: Z mlieka, múky a zo žĺtka uvarte hustú kašu. Za občasného premiešania nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Po vychladnutí ju zmiešajte so zmäknutým maslom a poriadne vyšľahajte. Plnku rozdeľte na dve polovice. Do prvej pridajte preosiate kakao a 4 lyžice práškového cukru. Do druhej polovice vanilínový cukor a 2 lyžice práškového cukru. Obe plnky dobre vyšľahajte.
5.Vychladnuté cesto natrite najskôr svetlou, potom tmavou plnkou a opatrne zviňte do rolády. Roládu môžete poliať čokoládovou polevou a ozdobiť posekanými orechmi.