Klasické talianske tiramisu
23. 11. 2019, 13:10 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:27)

Klasické talianske tiramisu
- Dĺžka prípravy (min): 20
- Počet porcií: 10
- Náročnosť: nízka
Suroviny
Potrebujeme:
- 5 ks vajec
- 5 lyžíc krupicového cukru
- 500 g mascarpone
- 24 ks – 30 dlhých cukrárskych piškót
- 1 hrnček silnej kávy
- 4 cl mandľového likéru (amareta)
- 250 g mascarpone
- 150 ml smotany na šľahanie
- 1 ks kakao na posypanie
Postup
Krok 1
Žĺtky oddeľte od bielkov. Bielky vyšľahajte do snehu. Žĺtky s cukrom dajte do misy, ktorú môžete položiť nad horúcu paru. Šľahajte do pevnej peny. V druhej mise prešľahajte mascarpone a potom doň vmiešajte žĺtkovú penu. Opatrne do nej primiešajte sneh.
Urobte sirup: Vychladnutú kávu zmiešajte s likérom. Potom pripravte misu (20 cm) a začnite vrstviť. Prvá vrstva budú piškóty namočené do kávy. Tie prekryte krémom. Takto postupujte, kým neminiete všetok krém – musí byť poslednou vrstvou. Misu dajte na hodinu do chladničky. Z mascarpone a zo smotany na šľahanie vyšľahajte tuhší krém. Preložte ho do cukrárskeho vrecka a na vychladené tiramisu striekajte malé kopčeky. Nakoniec tiramisu posypte poriadnou vrstvou kakaa, aby krém nebolo vidieť. Môžete podávať.