Reklama

Klasický ryžový nákyp

Klasický ryžový nákyp
Reklama

Klasický ryžový nákyp

  • Dĺžka prípravy (min): 40
  • Počet porcií: 1
  • Náročnosť: stredná

Suroviny

Potrebujeme:

  • 350 g ryže (kl ckej
  • 1 ks nie vo varných vreckách)
  • 1 l mlieka
  • 20 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 3 ks vajíčka
  • 1 lyžica práškového cukru
  • 1 ks hrozienka
  • 1 ks čerešňový kompót alebo aj iný";i:10;s:14:"1 štipka soli

Postup

Krok 1

Ryžu zalejeme mliekom, postrašíme soľou a uvaríme do skoro mäkka. Občas pomiešame, ochutnáme a hlavne je treba sledovať, aby neprihorela kvôli nedostatku mlieka. Zapneme rúru, aby sa vyhriala, kým budeme pripravovať ryžu.

Ryžu odstavíme z ohňa, necháme trošku vychladnúť. Do ryže vmiešame maslo, cukor, vanilínový cukor a tri žĺtka. Z troch bielkov (mali by byť studené) si ušľaháme sneh a také dve tretiny primiešame k ryži. Zvyšok zatiaľ odložíme do chladničky.

Do ryže ešte primiešame odkvapkané čerešne (šťavu si necháme v chladničke) a celé to vylejeme do maslom vymastenej zapekacej misy. Dáme piecť asi na 40 minút, kým okraje nezačnú slabučko hnednúť. Vyberieme z rúry, ktorú ale ešte nevypíname.

Z chladničky vytiahneme odložený zvyšok snehu, pridáme k nemu lyžicu cukru a ak treba, ešte trošku prešľaháme. Navrstvíme na nákyp a dáme späť do rúry ešte na takých 10-15 minút, kým snehová čiapočka nechytí ružovohnedú farbu.

Vyberáme pre vás niečo PLUS