Klasický ryžový nákyp
20. 11. 2010, 21:23 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:02)

Klasický ryžový nákyp
- Dĺžka prípravy (min): 40
- Počet porcií: 1
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 350 g ryže (kl ckej
- 1 ks nie vo varných vreckách)
- 1 l mlieka
- 20 g masla
- 80 g práškového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 3 ks vajíčka
- 1 lyžica práškového cukru
- 1 ks hrozienka
- 1 ks čerešňový kompót alebo aj iný";i:10;s:14:"1 štipka soli
Postup
Krok 1
Ryžu zalejeme mliekom, postrašíme soľou a uvaríme do skoro mäkka. Občas pomiešame, ochutnáme a hlavne je treba sledovať, aby neprihorela kvôli nedostatku mlieka. Zapneme rúru, aby sa vyhriala, kým budeme pripravovať ryžu.
Ryžu odstavíme z ohňa, necháme trošku vychladnúť. Do ryže vmiešame maslo, cukor, vanilínový cukor a tri žĺtka. Z troch bielkov (mali by byť studené) si ušľaháme sneh a také dve tretiny primiešame k ryži. Zvyšok zatiaľ odložíme do chladničky.
Do ryže ešte primiešame odkvapkané čerešne (šťavu si necháme v chladničke) a celé to vylejeme do maslom vymastenej zapekacej misy. Dáme piecť asi na 40 minút, kým okraje nezačnú slabučko hnednúť. Vyberieme z rúry, ktorú ale ešte nevypíname.
Z chladničky vytiahneme odložený zvyšok snehu, pridáme k nemu lyžicu cukru a ak treba, ešte trošku prešľaháme. Navrstvíme na nákyp a dáme späť do rúry ešte na takých 10-15 minút, kým snehová čiapočka nechytí ružovohnedú farbu.