Laskonky: Naše naj sladkosti z mladosti DO RUKY
11. 11. 2021, 20:58 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:34)

Zdroj: Laura Witteková
Sladké spomienky sú tie najkrajšie.
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Na korpus:
- 4 ks vajcia
- 80 g krupicového cukru
- 40 ml oleja
- 2 lyžice horúcej vody
- 30 g polohrubej múky
- 2 lyžice kakaa
- 1 ks a pol lyžičky kypriaceho prášku
Na čokoládový krém:
- 350 ml smotany na šľahanie (33 %)
- 1 štipka soli
- 150 g čokolády (54 %) + na ozdobu
Na šľahačkový krém:
- 4 ks plátky želatíny
- 400 ml smotany na šľahanie (33 %)
- 2 lyžice práškového cukru
Na korpus:
- 125 ml vody
- 75 g masla štipka soli
- 75 g hladkej múky
- 3 ks vajcia
- 1 ks masť na vymazanie plechu
Na vanilkový krém:
- 800 ml mlieka
- 3 ks vanilkové pudingy
- pol spoon mletej vanilky
- 3 ks žĺtky
- 250 g masla
- 170 g práškového cukru
- 400 ml smotany na šľahanie (44 %)
Potrebujeme:
- 6 ks bielkov
- 330 g krupicového cukru
- 100 g práškového cukru
- 160 g mletých vlašských orechov
Na karamelový krém:
- 200 g krupicového cukru
- 200 ml smotany na šľahanie
- 250 g mascarpone
Na 1 korpus:
- 3 ks vajcia
- 5 lyžíc vody
- 150 g polohrubej múky
- 100 g práškového cukru
- 1 lyžica kypriaceho prášku
- pol spoon vanilkového extraktu
- 300 g ríbezľového džemu
Na punčový sirup:
- 400 ml vody zmiešanej s malinovým sirupom
- 1 ks šťava z 1 citróna a 1 pomaranča
- 50 ml rumu
Na malinovú polevu:
- 100 g práškového cukru
- 1-2 lyžica malinového sirupu
Na korpus:
- 6 ks vajec 120 g
- 1 ks krupicového cukru
- 80 g hrubej múky
- 2 lyžice kakaa
- pol spoon kypriaceho prášku
- 3 ks banány na plnenie
Na orechový krém:
- 6 lyžíc mlieka
- 100 g práškového cukru
- 150 g vlašských orechov
- 250 ml smotany na šľahanie
- 250 g mascarpone
- 1 lyžica vanilkového extraktu
Na čokoládovú polevu:
- 100 g tmavej čokolády (60 %) 30 g masla
Postup
Krok 1
Najprv pripravte čokoládový krém: Smotanu so štipkou soli zohrejte po bod varu a zalejte ňou nalámanú čokoládu. Miešajte, kým sa čokoláda celkom nerozpustí. Potom dajte na 2 hodiny, ideálne na noc, do chladničky. 2
Krok 2
Upečte korpus: Rúru vyhrejte na 170 °C a dno tortovej formy s priemerom 20 cm vyložte papierom na pečenie. Žĺtky s cukrom vyšľahajte do peny, pridajte olej, vodu, múku zmiešanú s kakaom a kypriacim práškom a dobre premiešajte. Z bielkov vyšľahajte pevný sneh a po častiach ho jemne zapracujte do kakaovej hmoty. Potom ju nalejte do pripravenej formy a pečte 25 minút. Urobte test špajdľou, ak treba.
Krok 3
Vychladnutý korpus vyberte z formy. Formu umyte, boky vyložte fóliou a na dno položte upečený korpus.
Krok 4
Čokoládový krém vyšľahajte dotuha a rozotrite ho na korpus. Dajte na hodinu do chladničky.
Krok 5
Urobte šľahačkový krém: Plátky želatíny dajte do vody a nechajte 10 minút napučať. 50 ml smotany zohrejte a potom do nej pridajte vyžmýkanú želatínu. Miešajte, kým sa nerozpustí. Pozor, nesmie zovrieť! Zatiaľ vyšľahajte zvyšnú smotanu s cukrom.
Krok 6
Do smotany so želatínou zamiešajte 1-2 lyžice vyšľahanej šľahačky a premiešajte – tak sa v kréme nevytvoria hrudky. Potom zmes opatrne zamiešajte do vyšľahanej šľahačky. Hotový krém rozotrite na čokoládový. Tortu dajte na 2 hodiny do chladničky. Pred podávaním ju ozdobte hoblinami čokolády.