Reklama

Laskonky: Naše naj sladkosti z mladosti DO RUKY

Laura Witteková

Zdroj: Laura Witteková

Reklama

Sladké spomienky sú tie najkrajšie.

  • Náročnosť: stredná

Suroviny

Na korpus:

  • 4 ks vajcia
  • 80 g krupicového cukru
  • 40 ml oleja
  • 2 lyžice horúcej vody
  • 30 g polohrubej múky
  • 2 lyžice kakaa
  • 1 ks a pol lyžičky kypriaceho prášku

Na čokoládový krém:

  • 350 ml smotany na šľahanie (33 %)
  • 1 štipka soli
  • 150 g čokolády (54 %) + na ozdobu

Na šľahačkový krém:

  • 4 ks plátky želatíny
  • 400 ml smotany na šľahanie (33 %)
  • 2 lyžice práškového cukru

Na korpus:

  • 125 ml vody
  • 75 g masla štipka soli
  • 75 g hladkej múky
  • 3 ks vajcia
  • 1 ks masť na vymazanie plechu

Na vanilkový krém:

  • 800 ml mlieka
  • 3 ks vanilkové pudingy
  • pol spoon mletej vanilky
  • 3 ks žĺtky
  • 250 g masla
  • 170 g práškového cukru
  • 400 ml smotany na šľahanie (44 %)

Potrebujeme:

  • 6 ks bielkov
  • 330 g krupicového cukru
  • 100 g práškového cukru
  • 160 g mletých vlašských orechov

Na karamelový krém:

  • 200 g krupicového cukru
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 250 g mascarpone

Na 1 korpus:

  • 3 ks vajcia
  • 5 lyžíc vody
  • 150 g polohrubej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 1 lyžica kypriaceho prášku
  • pol spoon vanilkového extraktu
  • 300 g ríbezľového džemu

Na punčový sirup:

  • 400 ml vody zmiešanej s malinovým sirupom
  • 1 ks šťava z 1 citróna a 1 pomaranča
  • 50 ml rumu

Na malinovú polevu:

  • 100 g práškového cukru
  • 1-2 lyžica malinového sirupu

Na korpus:

  • 6 ks vajec 120 g
  • 1 ks krupicového cukru
  • 80 g hrubej múky
  • 2 lyžice kakaa
  • pol spoon kypriaceho prášku
  • 3 ks banány na plnenie

Na orechový krém:

  • 6 lyžíc mlieka
  • 100 g práškového cukru
  • 150 g vlašských orechov
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 250 g mascarpone
  • 1 lyžica vanilkového extraktu

Na čokoládovú polevu:

  • 100 g tmavej čokolády (60 %) 30 g masla

Postup

Krok 1

Najprv pripravte čokoládový krém: Smotanu so štipkou soli zohrejte po bod varu a zalejte ňou nalámanú čokoládu. Miešajte, kým sa čokoláda celkom nerozpustí. Potom dajte na 2 hodiny, ideálne na noc, do chladničky. 2

Krok 2

Upečte korpus: Rúru vyhrejte na 170 °C a dno tortovej formy s priemerom 20 cm vyložte papierom na pečenie. Žĺtky s cukrom vyšľahajte do peny, pridajte olej, vodu, múku zmiešanú s kakaom a kypriacim práškom a dobre premiešajte. Z bielkov vyšľahajte pevný sneh a po častiach ho jemne zapracujte do kakaovej hmoty. Potom ju nalejte do pripravenej formy a pečte 25 minút. Urobte test špajdľou, ak treba.

Krok 3

Vychladnutý korpus vyberte z formy. Formu umyte, boky vyložte fóliou a na dno položte upečený korpus.

Krok 4

Čokoládový krém vyšľahajte dotuha a rozotrite ho na korpus. Dajte na hodinu do chladničky.

Krok 5

Urobte šľahačkový krém: Plátky želatíny dajte do vody a nechajte 10 minút napučať. 50 ml smotany zohrejte a potom do nej pridajte vyžmýkanú želatínu. Miešajte, kým sa nerozpustí. Pozor, nesmie zovrieť! Zatiaľ vyšľahajte zvyšnú smotanu s cukrom.

Krok 6

Do smotany so želatínou zamiešajte 1-2 lyžice vyšľahanej šľahačky a premiešajte – tak sa v kréme nevytvoria hrudky. Potom zmes opatrne zamiešajte do vyšľahanej šľahačky. Hotový krém rozotrite na čokoládový. Tortu dajte na 2 hodiny do chladničky. Pred podávaním ju ozdobte hoblinami čokolády.

Vyberáme pre vás niečo PLUS