Limetková torta: Vyskúšajte sladko- kyslé pečenie na víkend
29. 4. 2022, 15:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:35)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Pri tomto kréme sa nám už slinky zbiehajú. Skúste túto dobrotu aj vy.
- Dĺžka prípravy (min): 60
- Počet porcií: 6
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Na cesto:
- 3 ks vajcia
- 120 g práškového cukru
- 2 lyžice limetovej šťavy
- 120 g polohrubej múky
- 30 g masla
- 1 lyžica kypriaceho prášku
- 50 ml ovocnej šťavy na pokvapkanie cesta
Na plnku:
- 400 g mascarpone
- 1 ks šťavu z 1 limety
- 6 ks plátkov želatíny
- 150 ml mlieka
- 150 g práškového cukru
- 2 balíčky vanilínového cukru
- 50 ml citrónového sirupu
- 200 ml kyslej smotany
Na ozdobu:
- 3 lyžice červeného tortového želé
- 2-3 lyžice malinového lekváru
- 40 g nadrobno posekaných mandlí
Postup
Krok 1
Žĺtky vyšľahajte s práškovým cukrom. Pridajte rozpustené, vychladnuté maslo s limetovou šťavou, preosiatu múku s kypriacim práškom a vmiešajte do tuha vyšľahaný sneh z bielkov.

Krok 2
Cesto dajte do vymastenej, múkou vysypanej tortovej formy s priemerom 19 cm a v rúre vyhriatej na 180 °C upečte. Po vychladnutí korpus pokvapkajte ovocnou šťavou.
Krok 3
Do mlieka dajte napučať želatínu a potom ju slabom ohni rozpustite.
Krok 4
Limetovú šťavu spolu s citrónovým sirupom vymiešajte s vanilínovým cukrom. Zmes vmiešajte do mascarpone ochuteného práškovým cukrom. Pridajte v mlieku rozpustenú želatínu, kyslú smotanu a spolu premiešajte.
Krok 5
Plnku navrstvite na korpus a odložte na 5 - 6 hodín do chladu stuhnúť. Po stuhnutí povrch pokvapkajte rozpusteným tortovým želé, zohriatym malinovým lekvárom a posypte posekanými mandľami.