Medové dobošové rezy
28. 6. 2018, 18:14 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:23)

Medové dobošové rezy
- Dĺžka prípravy (min): 50
- Počet porcií: 7
- Náročnosť: nízka
Suroviny
Potrebujeme:
- 1 ks Cesto: 1 vajce
- 150 g práškového cukru
- 1 lyžica sódy bikarbóny
- 50 g masla
- 2 lyžice mlieka
- 2 lyžice tekutého medu
- 450 g hladkej múky
- 1 až 1 ks a pol lyžice preosiateho kakaa
- 1 ks Na potretie: jahodový alebo ríbezľový lekvár
- 1 ks Plnka: 500 ml mlieka";i:10;s:34:"3 lyžice preosiatej hladkej múky";i:11;s:11:"200 g masla";i:12;s:25:"180 g práškového cukru";i:13;s:32:"1 balíček vanilínového cukru";i:14;s:22:"50 ml tuzemského rumu";i:15;s:54:"1 ks Poleva: 100 g čokolády s vysokým obsahom kakaa";i:16;s:10:"40 g masla
Postup
Krok 1
Preosiaty práškový cukor, sódu bikarbónu, vajce, med, kakao, maslo a mlieko dáme do hrnca a spolu vymiešame. Dáme na sporák a za stáleho miešania zohrejeme na miernom ohni. Odstavíme a postupne prisypeme preosiatu múku. Vypracujeme hladké cesto a rozdelíme ho na 4 rovnaké časti.
Každú časť cesta natenko rozvaľkáme medzi dvoma potravinárskymi fóliami na veľkosť plechu 23 x 33 cm. Vyvaľkané cesto prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov Celzia 7 až 10 minút. Postupne upečieme zvyšné vyvaľkané cestá, z ktorých po upečení odstránime papier na pečenie.
V 100 ml mlieka rozmiešame hladkú múku. Zvyšné mlieko dáme do hrnca, pridáme hladkú múku vymiešanú v mlieku, uvaríme kašu a necháme ju vychladnúť. Maslo vyšľaháme s práškovým a vanilínovým cukrom. Po častiach doň pridávame vychladnutú kašu, prilejeme tuzemský um, prešľaháme a plnku rozdelíme na tri diely.
Tri časti upečeného cesta potrieme lekvárom a plnkou. Uložíme ich na seba a prikryjeme posledným čistým plátom. Koláč zaťažíme a necháme na chladnom mieste odstáť aspoň 15 až 20 hodín. Čokoládu nalámeme, dáme do hrnca spolu s maslom a rozpustíme vo vodnom kúpeli. Necháme krátko vychladnúť a potrieme ňou povrch cesta. Krájame po stuhnutí.