Moravské tvarohové koláče so slivkovým lekvárom
27. 2. 2019, 17:10

Moravské tvarohové koláče so slivkovým lekvárom
- Dĺžka prípravy (min): 50
- Počet porcií: 12
- Náročnosť: nízka
Suroviny
Potrebujeme:
- 1 ks Na kvások: 1 kocka droždia (40 g)
- 100 ml vlažného mlieka
- 1 lyžica cukru
- 1 ks Na cesto: 250 g hladkej múky
- 250 g polohrubej múky
- pol spoon soli
- 100 g krupicového cukru
- 150 ml vlažného mlieka
- 2 ks žĺtky
- 100 g rozpusteného masla";i:10;s:22:"1 ks vajce na potretie";i:11;s:28:"1 ks Na plnku: 500 g tvarohu";i:12;s:25:"100 g práškového cukru";i:13;s:30:"1 balíček vanilkového cukru";i:14;s:12:"2 ks žĺtky";i:15;s:14:"30 g hrozienok";i:16;s:26:"350 g slivkového lekváru";i:17;s:36:"1 ks Na plnku: 80 g polohrubej múky";i:18;s:23:"80 g krupicového cukru";i:19;s:10:"60 g masla
Postup
Krok 1
Droždie rozdrobte do vlažného mlieka, pridajte cukor a nechajte nakysnúť. Hladkú a polohrubú múku spolu so soľou preosejte a pridajte cukor. Prilejte zvyšné vlažné mlieko s rozmiešanými žĺtkami, rozpustené maslo a nakysnutý kvások. Vypracujte hladké cesto, prikryte utierkou a nechajte v teple kysnúť. Cesto rozvaľkajte na hrúbku 0,75 cm a vykrojte kolieska s priemerom asi 7 cm.
V mise zmiešajte tvaroh s práškovým a vanilkovým cukrom, so žĺtkami a s opláchnutými hrozienkami. Do stredu kolieska dajte tvarohovú plnku, zabaľte do cesta a okraje pevne spojte. Otočte a mierne roztlačte. Koláče uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte 10 minút kysnúť. Potom na nich prstami alebo dnom malého pohárika urobte jamky, do nich dajte slivkový lekvár. Múku s cukrom a maslom prstami spracujte na posýpku. Okraje koláčov potrite rozšľahaným vajcom, posypte posýpkou a pečte pri teplote 170 stupňov Celzia 15 až 20 minút.