Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Orechový závin

Orechový závin
Reklama

Orechový závin

  • Dĺžka prípravy (min): 50
  • Počet porcií: 4
  • Náročnosť: stredná

Suroviny

Potrebujeme:

  • 35 ks dkg hladkej múky špeciál
  • 20 ks dkg hrubej múky
  • 6 ks dkg kryštálového cukru
  • 30 ks dkg Smetolu
  • 1 ks žĺtok
  • 1 ks celé vajce
  • 1 ks dcl mlieka
  • 2 ks dkg droždia
  • 1 štipka soli
  • 1 ks Plnka:";i:10;s:31:"40 ks dkg kryštálového cukru";i:11;s:15:"3 ks dcl mlieka";i:12;s:26:"35 ks dkg mletých orechov";i:13;s:45:"13 ks dkg strúhanky (piškótových omrvín)";i:14;s:22:"1 ks citrónovej kôry";i:15;s:23:"1 ks vanilkového cukru";i:16;s:7:"1 ks um

Postup

Krok 1

Smetol, cukor, vajcia a soľ spracujeme v miske alebo na doske. Pridáme múku a kvások. Vypracujeme hladké cesto a necháme asi hodinu odpočinúť. Cesto potom rozdelíme na 5 dielov. Jednotlivé diely rozvaľkáme, potrieme plnkou a zatočíme. Pozdĺžne poukladáme na plech, potrieme žĺtkom, necháme ich vysušiť. Po zaschnutí žĺtka natrieme záviny ešte raz, popicháme vidličkou a dáme upiecť. Tento závin sa dá výborne uschovať aj v mrazničke pre nečakané návštevy. Miesto orechovej plnky môžeme dať aj makovú. Do maku nazabudneme primlieť 3-4 klinčeky pre vôňu "ako u starej mamy".

Vyberáme pre vás niečo PLUS