Oškvarkové pagáče so smotanou
7. 10. 2018, 17:10

Oškvarkové pagáče so smotanou
- Dĺžka prípravy (min): 50
- Počet porcií: 8
- Náročnosť: nízka
Suroviny
Potrebujeme:
- 400 g bravčových oškvarkov
- 500 g hladkej múky
- 2 ks kyslé smotany
- 4 lyžice oleja
- 1 ks vajce
- 25 g čerstvého droždia
- 1 lyžica mletej rasce
- 4 lyžice soli
- trochu ks mlieka a cukru na kvások
- 1 ks bravčovú masť";i:10;s:24:"1 ks hladkú múku vajce";i:11;s:16:"1 ks celú rascu
Postup
Krok 1
Do vlažného mlieka dajte pomrvené droždie, trochu cukru, soľ a nechajte vykysnúť kvások. Bravčové oškvarky pokrájajte na menšie kúsky o veľkosti 0,5 - 1cm (nemeľte ich). Do misy k múke pridajte smotanu, vajce, olej, soľ, rascu, kvások a oškvarky. Vypracujte nelepivé cesto, podľa potreby prisypte hladkú múku. Cesto prikryte a nechajte 30 minút odležať na teplom mieste. Preložte ho na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkajte na placku o hrúbke asi 1 cm.
Placku potrite bravčovou masťou a cesto preložte: tretinu zľava, tretinu sprava, tretinu zhora, tretinu zdola a nechajte 20 minút odležať. Opakujte 2x. Poskladané cesto rozvaľkajte na hrúbku 1cm a okrúhlou formičkou vykrajujte pagáče. Uložte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte 10 minút postáť. Potrite rozšľahaným vajcom, posypte rascou a v rúre vyhriatej na 180 °C upečte.