Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Pardubické perníčky

Pardubické perníčky
Reklama

Pardubické perníčky

  • Dĺžka prípravy (min): 50
  • Počet porcií: 12
  • Náročnosť: nízka

Suroviny

Potrebujeme:

  • 1 ks Na sirup: 500 g kryštálového cukru
  • 250 ml vody
  • 1 lyžica sódy bikarbóny Liana
  • 1 ks Na cesto: 1 100 g hladkej múky
  • 1 balíček salajky
  • 1 ks jelenia soľ Liana
  • 1 balíček kypriaceho prášku do perníka Liana
  • 1 lyžica mletej škorice Liana
  • 200 g roztopeného medu
  • 50 g džemu alebo lekváru";i:10;s:11:"2 ks vajcia";i:11;s:23:"1 ks vychladnutý sirup";i:12;s:14:"1 ks Na plnku:";i:13;s:33:"1 ks 150-200 g pomletých orechov";i:14;s:11:"150 ml vody";i:15;s:13:"350 ml džemu";i:16;s:31:"1 ks rum podľa chuti a potreby";i:17;s:36:"1 ks Na ozdobu: čokoládová poleva

Postup

Krok 1

Do hrnca nasypeme cukor so sódou, prilejeme vodu a rozmiešame. Privedieme do varu a necháme mierne vrieť 5-7 minút. Všetky suroviny na cesto spolu zmiešame a zamiesime. Zabalíme do potravinovej fólie a necháme odstáť do druhého dňa. Potom cesto rozdelíme na 7 častí, rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a formičkou alebo pohárom povykrajujeme. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Vykrojené perníky vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia a pečieme 3-5 minút tak, aby zostali hladké, nepripečené. Zvyšky po vykrojení posledných dvoch plátov cesta upečieme na plechu a vychladnuté pomelieme na plnku. Pomleté orechy a zvyšky perníkov zmiešame a zaparíme vriacou vodou. Pridáme džem a podľa hustoty môžeme pridať ešte vodu alebo rum. Plnkou zlepujeme vždy po dva perníky a nakoniec polejeme čokoládou. Sú trvanlivé a vydržia aj mesiac.

Vyberáme pre vás niečo PLUS