- 60 min.
- 4 porcie
- Stredná
Potrebujete tieto suroviny:
Cesto:
- 200 mlteplej vody
- 20 gdroždia
- 1 lyžicakryštálového cukru
- 400 ghladkej múky + na posypanie dosky
- 1 kssoľ
Obloženie:
- 200 gnátierkového masla
- 4 lyžicekyslej smotany
- 2 ksbuľvy fenikla
- 1 lyžicaposekanej feniklovej vňate
- 2 hrstebaby špenátu
- 150 gementálu
Postup
Do misky so 70 ml teplej vody rozdrobíme droždie, pridáme cukor a premiešame. Do múky preosiatej so soľou urobíme v strede jamku a vlejeme droždie. Prikryjeme utierkou a necháme asi 10 minút stáť na teplom mieste, aby droždie začalo kysnúť. K múke prilejeme zvyšnú vodu a vypracujeme cesto.
Keď je dostatočne hladké a pružné, necháme ho prikryté kysnúť asi 30 minút. Zatiaľ vymiešame nátierkové maslo s kyslou smotanou. Fenikel opláchneme vodou, osušíme, prekrojíme a nakrájame na plátky. Vňať posekáme a vmiešame do smotany. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske.
Pomocou valčeka ho prenesieme na vymastený veľký plech. Rovnomerne rozotrieme smotanu. Po celej ploche poukladáme plátky fenikla a lístky špenátu. Posypeme nastrúhaným syrom, časť nakrájame na kocky. Posypeme soľou a čerstvo pomletým korením. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia na 10 minút. Potom znížime teplotu na 190 stupňov Celzia a pečieme ešte ďalších 5 až 6 minút.