Reklama

Plnené kapustné listy: Tú vôňu prekoná len ich chuť!

kapusta

Zdroj: Dobré jedlo

Reklama

Zdravý obed alebo večera.

  • Dĺžka prípravy (min): 70
  • Počet porcií: 6
  • Náročnosť: stredná

Suroviny

Potrebujete:

  • 600 g bielej hlávkovej kapusty
  • 60 g guľatej ryže
  • 500 g mletého bravčového pliecka
  • 1 ks vajce
  • 1 lyžica mletej červenej papriky
  • 1 lyžica drvenej rasce
  • 1 štipka strúhaného muškátového orieška
  • 1 ks cibuľu
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku alebo kečupu
  • 200 ml kyslej smotany";i:10;s:23:"1 lyžica hladkej múky";i:11;s:9:"1 ks olej";i:12;s:33:"1 ks soľ, mleté čierne korenie

Postup

Krok 1

Z hlávkovej kapusty odstráňte vrchné listy, hlávku opláchnite, vložte do väčšieho hrnca a zalejte vodou. Na miernom ohni ju asi 10 minút povarte v mierne osolenej vode. Potom sceďte a rozoberte na jednotlivé listy. Hrubšiu časť vyrežte alebo jemne naklepte.

Krok 2

Ryžu prepláchnite, sceďte a opečte na troche oleja. Osoľte, zalejte 140 ml vriacej vody a prikrytú na miernom ohni varte asi 15 minút do mäkka.

Krok 3

Mleté mäso zmiešajte s vajcom, uvarenou, mierne vychladenou ryžou. Ochuťte mletou paprikou, drvenou rascou a mletým muškátovým orieškom. Zmesou naplňte kapustné listy, zviňte ich a preložte do zapekacej misy vymastenej olejom. Prikryte a vo vyhriatej rúre pri teplote 190 °C zapekajte asi 20 minút.

Krok 4

Na oleji speňte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte paradajkový pretlak alebo kečup, podlejte 100 ml vody z uvarenej kapusty a chvíľu duste. Šťavu zjemnite kyslou smotanou zmiešanou s múkou a ochuťte soľou a mletým čiernym korením. Polejte ňou predpečené kapustné listy a odokryté pečte ešte asi 15 minút. Podávajte so zemiakovým pyré.