Plnené kapustné listy: Tú vôňu prekoná len ich chuť!
4. 3. 2021, 13:52 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:31)

Zdroj: Dobré jedlo
Zdravý obed alebo večera.
- Dĺžka prípravy (min): 70
- Počet porcií: 6
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujete:
- 600 g bielej hlávkovej kapusty
- 60 g guľatej ryže
- 500 g mletého bravčového pliecka
- 1 ks vajce
- 1 lyžica mletej červenej papriky
- 1 lyžica drvenej rasce
- 1 štipka strúhaného muškátového orieška
- 1 ks cibuľu
- 2 lyžice paradajkového pretlaku alebo kečupu
- 200 ml kyslej smotany";i:10;s:23:"1 lyžica hladkej múky";i:11;s:9:"1 ks olej";i:12;s:33:"1 ks soľ, mleté čierne korenie
Postup
Krok 1
Z hlávkovej kapusty odstráňte vrchné listy, hlávku opláchnite, vložte do väčšieho hrnca a zalejte vodou. Na miernom ohni ju asi 10 minút povarte v mierne osolenej vode. Potom sceďte a rozoberte na jednotlivé listy. Hrubšiu časť vyrežte alebo jemne naklepte.
Krok 2
Ryžu prepláchnite, sceďte a opečte na troche oleja. Osoľte, zalejte 140 ml vriacej vody a prikrytú na miernom ohni varte asi 15 minút do mäkka.
Krok 3
Mleté mäso zmiešajte s vajcom, uvarenou, mierne vychladenou ryžou. Ochuťte mletou paprikou, drvenou rascou a mletým muškátovým orieškom. Zmesou naplňte kapustné listy, zviňte ich a preložte do zapekacej misy vymastenej olejom. Prikryte a vo vyhriatej rúre pri teplote 190 °C zapekajte asi 20 minút.
Krok 4
Na oleji speňte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte paradajkový pretlak alebo kečup, podlejte 100 ml vody z uvarenej kapusty a chvíľu duste. Šťavu zjemnite kyslou smotanou zmiešanou s múkou a ochuťte soľou a mletým čiernym korením. Polejte ňou predpečené kapustné listy a odokryté pečte ešte asi 15 minút. Podávajte so zemiakovým pyré.