Pražená ryža s vajcom
4. 2. 2010, 15:53 (aktualizované: 30. 5. 2024, 15:58)

Pražená ryža s vajcom
- Dĺžka prípravy (min): 40
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 450 g dlhozrnnej ryže
- štvrť ks čajovej lyžičky Glutasolu
- 2 lyžice oleja
- 1 ks soľ
- 2-3 ks vajcia.
Postup
Krok 1
Ryžu umyjeme v 5 dávkach chladnej vody. Necháme ju odkvapkať a nasypeme na veľkú panvicu. Pridáme toľko studenej vody, aby siahala 2.5 cm nad povrch ryže. Uvedieme ju do varu, raz zamiešame a znížime teplotu tak, aby sa pomaly varila na miernom plameni. Prikryjeme a zvoľna varíme asi 7 minút, až sa voda úplne vsiakne a ryža je sypká, nadýchaná a len natoľko priľnavá, aby sa dala naberať paličkami. (Ak treba povaríme ju o niečo dlhšie.) Ryžu rozložíme na podnos a necháme vychladnúť. Posypeme ju Glutasolom. Vo veľkej panvici na vyprážanie rozpálime olej, prihodíme rozšľahané vajcia a ryžu. Za stáleho miešania pražíme asi 2 minúty. Podľa chuti ju osolíme, okoreníme a miešame a pražíme ešte ďalšie 2 minúty.Ak máte chuť ryžu opražiť aj so zeleninou, napr. kápiou, pórom, zeleným hráškom, stačí na panvicu ešte predtým, ako tam dáme vajce, pridať zeleninu a chvíľu ju smažiť.