Ryžový nákyp s jablkami a kokosom
3. 1. 2020, 18:10 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:27)

Ryžový nákyp s jablkami a kokosom
- Dĺžka prípravy (min): 50
- Počet porcií: 6
- Náročnosť: nízka
Suroviny
Potrebujeme:
- 200 g guľatozrnnej ryže
- 1 ks 350-400 ml kokosového mlieka
- 1 štipka soli
- 3 lyžice krupicového cukru
- 1-2 ks tobolky kardamómu
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 2 lyžice masla + na vymazanie formičiek
- 4-5 ks jabĺk (stredne veľkých)
- 1 štipka mletej škorice
- 3 lyžice strúhaného kokosu";i:10;s:30:"2 lyžice marhuľového džemu
Postup
Krok 1
Dajte variť ryžu s mliekom. Pridajte štipku soli, cukor, kardamóm, vanilku a varte, kým ryža nezmäkne. Potom odstavte, pridajte maslo a dobre premiešajte. Zatiaľ očistite 2-3 jablká, nakrájajte ich na drobnejšie kocky a dajte na panvicu s jednou lyžicou masla. Nechajte ich skaramelizovať a zmäknúť, bude to trvať maximálne 5 minút. Nakoniec pridajte trochu škorice a premiešajte.
Malé zapekacie misky s priemerom 8 cm vymažte maslom a do každej dajte polovicu ryže. Na ňu rozdeľte udusené jabĺčka, posypte ich strúhaným kokosom a prekryte zvyšnou ryžou. Z ostatných jabĺčok nastrúhajte jemné plátky a tie poukladajte dookola misky do tvaru ruže. Pečte v rúre vyhriatej na 185 °C asi 20 minút. Upečený nákyp potrite marhuľovým džemom a podávajte ešte teplý.