Reklama

Slepačí vývar

Slepačí vývar
Reklama

Slepačí vývar

  • Dĺžka prípravy (min): 50
  • Počet porcií: 8
  • Náročnosť: stredná

Suroviny

Potrebujeme:

  • 1 ks celá sliepka aj s drobkami ( 2 kg)
  • 1 ks voda
  • 2 ks mrkvy
  • 1 ks petržlen
  • kúsok ks zeleru
  • 1 ks zelené listy z póru
  • 2 ks cibule
  • 4 ks strúčiky cesnaku
  • pol spoon celého čierneho alebo farebného korenia
  • 2-3 ks guľôčky nového korenia";i:10;s:30:"pol spoon guľôčok koriandra";i:11;s:27:"2 ks menšie bobkové listy";i:12;s:44:"1 ks stonky z petržlenovej vňate a tymianu";i:13;s:14:"2 lyžice soli";i:14;s:46:"1 ks uvarené cestoviny do polievky (niťovky)";i:15;s:59:"1 ks čistá gáza alebo utierka na scedenie (nemusí byť)

Postup

Krok 1

Drobky a sliepku očistite a naporciujte na menšie kusy. Dôležité je, aby sa v polievke varilo všetko – mäso, koža aj kosti. Vložte sliepku s drobkami do vyššieho hrnca a zalejte ich studenou vodou. Priveďte vodu do varu, chvíľu povarte, odstavte a všetku vodu aj s nečistotami vylejte. Mäso opláchnite, opäť zalejte čistou studenou vodou a priveďte do varu. Z povrchu tekutiny odstráňte (napríklad naberačkou) časť nečistôt. Zeleninu očistite a nakrájajte na menšie kusy. Do hotovej polievky vnesú jasnú, jemnú a čistú zeleninovú chuť.

Koreňovú zeleninu vložte do vody, pridajte očistenú a nakrájanú cibuľu, plochou stranou noža jemne rozpučený cesnak, celé čierne a nové korenie (tiež jemne popučené), koriander, bobkový list, petržlenovú vňať, tymian a soľ. Priveďte vodu do jemnému varu, plameň stíšte a varte veľmi pomaly asi 90 – 120 minút. Pri naozaj tučnej hydine bude treba postupne odstrániť z povrchu polievky časť tuku. Hotová polievka bude mať jasnú a čistú slepačiu chuť, bude číra, jemne žltá, s vysokým obsahom želatíny a mierne sladká. Z polievky vyberte tuhé časti – kosti, mäso a zeleninu.

Polievku opatrne sceďte – najskôr cez hrubšie, potom cez jemnejšie sitko. Ak chcete naozaj čistý vývar, preceďte ho cez čistú gázu alebo utierku. Slepačí vývar podávajte s nakrájanou koreňovou zeleninou. Použite zeleninu z vývaru alebo si pripravte novú – surovú zeleninu pokrájajte a chvíľu ju povarte vo vývare. Pridajte mäso zo sliepky a obľúbené cestoviny.