Špenátová roláda s údeným lososom: Čarovný dizajn
12. 2. 2021, 13:26 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:31)

Zdroj: Laura Witteková
Nie je nádherná?
- Dĺžka prípravy (min): 65
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 200 g čerstvého špenátu
- 4 ks vajcia
- 2 lyžice bieleho smotanového jogurtu
- 4 lyžice hladkej múky
- 1 lyžica kypriaceho prášku
- 1 ks soľ
Na plnku:
- 250 g polotučného tvarohu
- 200 g nátierkového smotanového masla
- 1 lyžica medovej horčice
- 100 ks až 200 g plátkov údeného lososa
- 1 ks soľ
Postup
Krok 1
Špenátové listy očistíme a viackrát ich dôkladne opláchneme. V sitku ich sparíme vriacou vodou. Sparené listy ešte prelejeme ľadovou vodou, aby zostali pekne zelené. Vytlačíme prebytočnú tekutinu a nadrobno ich posekáme.
Krok 2
Štyri žĺtky vymiešame s jogurtom, primiešame nasekané špenátové listy, múku s kypriacim práškom a so štipkou soli. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do špenátovej zmesi.
Krok 3
Rúru vyhrejeme na 180 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie a rozotrieme naň zmes na cesto. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 15 minút, kým sa povrch nesfarbí dozlata.
Krok 4
Upečené pláty cesta aj s papierom preložíme z plechu na rovnú podložku, na povrch cesta položíme ďalší hárok papiera na pečenie a cesto obrátime. Stiahneme prilepený papier a plát necháme trochu vychladnúť.
Krok 5
Pripravíme plnku: Tvaroh, nátierkové maslo a horčicu v miske premiešame a podľa chuti osolíme. Cesto rovnomerne natrieme plnkou, navrch poukladáme plátky lososa a pomocou papiera stočíme do rolády. Necháme v chladničke aspoň dve hodiny odležať. Pred podávaním pokrájame na úhľadné plátky.