Reklama

Talianske rizoto

Talianske rizoto
Reklama

Talianske rizoto

  • Dĺžka prípravy (min): 40
  • Počet porcií: 4
  • Náročnosť: stredná

Suroviny

Potrebujeme:

  • 5 ks PL masla
  • 1 ks cibuľa
  • 2 dl bieleho vína
  • 1 ks sušené huby alebo 6-8 čerstvých šampiňónov
  • 2 hrnčeky talianskej ryže arborio
  • 1 l slepačieho vývaru
  • 1 ks 50-80 g strúhaného parmezánu
  • 1 ks petržlenová vňať

Postup

Krok 1

Sušené huby si namočíme do vody, aby trochu zmäkli. Potom zalejeme 2 kocky bujónu horúcou vodou, prikryjeme a odložíme nabok. Na hlbokej panvici rozpustíme 4 PL masla, na ktorom opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu. Potom prilejeme 2 dl bieleho vína, pridáme suchú ryžu a opražíme ju na 2-3 minúty. Miešame, kým víno ryža nevpije. Odokryjeme vývar a keď sa víno vpilo, prilejeme na ryžu 1 naberačku vývaru. Znova miešame, kým sa nevpije, postup zopakujeme ešte 2 krát a potom pridáme huby. Pokračujeme v prilievaní vývaru po naberačke, vždy, keď sa jedna vpije, prilejeme druhú, až kým sa vývar neminie. Potom už len pridáme 1 PL masla, prisypeme syr, premiešame , posypeme vňaťou, 2 minútky podusíme a odstavíme.

Vyberáme pre vás niečo PLUS