Talianske rizoto
4. 2. 2010, 15:53 (aktualizované: 30. 5. 2024, 15:59)

Talianske rizoto
- Dĺžka prípravy (min): 40
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 5 ks PL masla
- 1 ks cibuľa
- 2 dl bieleho vína
- 1 ks sušené huby alebo 6-8 čerstvých šampiňónov
- 2 hrnčeky talianskej ryže arborio
- 1 l slepačieho vývaru
- 1 ks 50-80 g strúhaného parmezánu
- 1 ks petržlenová vňať
Postup
Krok 1
Sušené huby si namočíme do vody, aby trochu zmäkli. Potom zalejeme 2 kocky bujónu horúcou vodou, prikryjeme a odložíme nabok. Na hlbokej panvici rozpustíme 4 PL masla, na ktorom opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu. Potom prilejeme 2 dl bieleho vína, pridáme suchú ryžu a opražíme ju na 2-3 minúty. Miešame, kým víno ryža nevpije. Odokryjeme vývar a keď sa víno vpilo, prilejeme na ryžu 1 naberačku vývaru. Znova miešame, kým sa nevpije, postup zopakujeme ešte 2 krát a potom pridáme huby. Pokračujeme v prilievaní vývaru po naberačke, vždy, keď sa jedna vpije, prilejeme druhú, až kým sa vývar neminie. Potom už len pridáme 1 PL masla, prisypeme syr, premiešame , posypeme vňaťou, 2 minútky podusíme a odstavíme.