- 45 min.
- 8 porcie
- Stredná
Potrebujete tieto suroviny:
Potrebujeme:
- 1 ksa pol šálky hladkej múky
- 1 hrnčekhnedého cukru
- 1 lyžicamletého zázvoru
- 2 lyžicekypriaceho prášku
- 1 ksa pol lyžičky mletej škorice
- 1 kstri štvrte lyžičky soli
- 1 kstri štvrte lyžičky muškátového orieška
- 1 kstri štvrte lyžičky klinčekov
- 3 ksveľké vajcia
- pol hrnčekrastlinného oleja
- pol hrnčekplnotučného mlieka
- 1 lyžicavanilkového extraktu
- 3 ksveľké paštrnáky
- pol hrnčeklieskových orechov
Na krém:
- 150 gprírodného syra
- 2 lyžicemasla
- 1 lyžicastrúhaného čerstvého zázvora
- pol lyžicavanilkového extraktu
- 2 hrnčekypráškového cukru
- 1 štipkasoli
Na karamel:
- 100 gkryštálového cukru
- 45 gmasla
- 60 mlsmotany na šľahanie
Na ozdobu:
- 1 kslieskové orechy
- 1 kspomaranč v biokvalite
Postup
V mise zmiešajte múku, cukor, mletý zázvor, kypriaci prášok, škoricu, soľ, muškátový oriešok a klinčeky podrvené v mažiari. V druhej miske vyšľahajte vajcia, olej, mlieko a vanilkový extrakt.
Vajcovú zmes prilejte k suchým prísadám a spolu dobre premiešajte. Pridajte očistené a na jemno nastrúhané paštrnáky a opečené orechy posekané na hrubo.
Tortovú formu s priemerom 18 cm vysteľte papierom na pečenie a nalejte do nej cesto. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C asi 25 minút. Urobte test špajdľou, či je korpus upečený. Nechajte ho vychladnúť.
Prírodný syr a maslo (izbovej teploty) dajte do misy a spolu rozmixujte do hladka. Pridajte nastrúhaný čerstvý zázvor, soľ a pol lyžičky vanilkového extraktu. Postupne pridávajte práškový cukor a zľahka šľahajte, kým krém nebude hladký.
Na vychladnutú tortu natrite vrstvu krému, pridajte lieskové orechy opečené na suchej panvici a tenké prúžky pomarančovej kôry.
Pripravte karamel: Na miernom ohni rozpustite cukor. Nemiešajte ho a keď zhnedne, pridajte maslo. Cukrové hrudky nechajte za stáleho miešania rozpustiť. Odstavte z ohňa a prilejte smotanu. Karamelom polejte tortu a nechajte ju dobre vychladiť. Potom môžete podávať.