MENU
Vyhľadávanie:

Šťavnaté recepty Torta z lieskových orieškov, ale aj paštrnáka s karamelom

  • 45 min.
  • 8 porcie
  • Stredná

Potrebujete tieto suroviny:

Potrebujeme:

  • ks
    a pol šálky hladkej múky
  • hrnček
    hnedého cukru
  • lyžica
    mletého zázvoru
  • lyžice
    kypriaceho prášku
  • ks
    a pol lyžičky mletej škorice
  • ks
    tri štvrte lyžičky soli
  • ks
    tri štvrte lyžičky muškátového orieška
  • ks
    tri štvrte lyžičky klinčekov
  • ks
    veľké vajcia
  • pol hrnček
    rastlinného oleja
  • pol hrnček
    plnotučného mlieka
  • lyžica
    vanilkového extraktu
  • ks
    veľké paštrnáky
  • pol hrnček
    lieskových orechov

Na krém:

  • 150 g
    prírodného syra
  • lyžice
    masla
  • lyžica
    strúhaného čerstvého zázvora
  • pol lyžica
    vanilkového extraktu
  • hrnčeky
    práškového cukru
  • štipka
    soli

Na karamel:

  • 100 g
    kryštálového cukru
  • 45 g
    masla
  • 60 ml
    smotany na šľahanie

Na ozdobu:

  • ks
    lieskové orechy
  • ks
    pomaranč v biokvalite

Postup

V mise zmiešajte múku, cukor, mletý zázvor, kypriaci prášok, škoricu, soľ, muškátový oriešok a klinčeky podrvené v mažiari. V druhej miske vyšľahajte vajcia, olej, mlieko a vanilkový extrakt.

Vajcovú zmes prilejte k suchým prísadám a spolu dobre premiešajte. Pridajte očistené a na jemno nastrúhané paštrnáky a opečené orechy posekané na hrubo.

 Tortovú formu s priemerom 18 cm vysteľte papierom na pečenie a nalejte do nej cesto. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C asi 25 minút. Urobte test špajdľou, či je korpus upečený. Nechajte ho vychladnúť.

Prírodný syr a maslo (izbovej teploty) dajte do misy a spolu rozmixujte do hladka. Pridajte nastrúhaný čerstvý zázvor, soľ a pol lyžičky vanilkového extraktu. Postupne pridávajte práškový cukor a zľahka šľahajte, kým krém nebude hladký.

Na vychladnutú tortu natrite vrstvu krému, pridajte lieskové orechy opečené na suchej panvici a tenké prúžky pomarančovej kôry.

Pripravte karamel: Na miernom ohni rozpustite cukor. Nemiešajte ho a keď zhnedne, pridajte maslo. Cukrové hrudky nechajte za stáleho miešania rozpustiť. Odstavte z ohňa a prilejte smotanu. Karamelom polejte tortu a nechajte ju dobre vychladiť. Potom môžete podávať.
smudge

Video