Torta TIRAMISU
29. 4. 2017, 15:23 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:20)

Torta TIRAMISU
- Dĺžka prípravy (min): 50
- Počet porcií: 12
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 1 ks 150 g okrúhlych piškót
- 1 ks 80 g zmäknutého masla
- 1 ks 200 g cukrárskych piškót
- 2 lyžice instantnej kávy
- 1 lyžica mandľového likéru
- 1 ks kakao na posypanie
- 1 ks mandľové lupienky na ozdobenie
- 1 hrnček marhuľového kompótu
- 1 ks KRÉM: 4 plátky želatíny
- 4 ks žĺtky";i:10;s:30:"1 balíček vanilkového cukru";i:11;s:31:"1 ks 100 g krupicového cukru";i:12;s:23:"1 ks 250 g mascarpone";i:13;s:45:"1 ks 250 g jemného nízkotučného tvarohu";i:14;s:35:"1 ks 250 ml smotany na šľahanie
Postup
Krok 1
Dno tortovej formy s priemerom 26 cm vyložte papierom na pečenie. Piškóty najemno rozdrvte a pridajte maslo. Zmes preložte na dno formy, dobre utlačte a dajte do chladu na 30 minút. Kávu zalejte 150 ml vriacej vody a po vychladnutí pridajte likér. Plátky želatíny namočte do studenej vody na 10 minút. K žĺtkom pridajte vanilkový a krupicový cukor a šľahajte nad parou do svetložltej farby asi 10 minút. V teplom žĺtkovom kréme rozpustite želatínu zbavenú prebytočnej vody a miešajte do vychladnutia.
Mascarpone zmiešajte s tvarohom a šľahačkou, postupne primiešajte žĺtkový krém (s krémom hneď pracujte). Boky tortovej formy vymažte maslom a vyložte papierom na pečenie. Tvarohový krém rozdeľte na tri časti. Prvú časť krému rozotrite na piškótový základ, uložte polovicu piškót namočených v káve s likérom. Rozložte časť marhúľ a natrite druhou časťou krému. Tesne vedľa seba naukladajte zvyšné piškóty namočené v káve s likérom a zakryte vrstvou marhúľ. Poslednou vrstvou je zvyšný krém. Tortu odložte na 3 hodiny do chladničky. Vychladnutú tortu preložte na podnos, posypte kakaom a ozdobte mandľovými lupienkami.