Tradičná tvarohová žemľovka: Sladká spomienka na detstvo
28. 4. 2022, 11:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:35)

Zdroj: DOBRÉ JEDLO
Šťavnatá, jemná a vysoká. Takto si ju pamätáme z detstva.
- Dĺžka prípravy (min): 60
- Počet porcií: 6
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujete:
- 400 g vianočky
- 750 g tučného tvarohu
- 450 g mrazených višní
- 5 balíčkov vanilínového cukru
- 7 ks vajec
- 500 ml mlieka
- 40 g rozpusteného masla
- 250 g krupicového cukru
- 1 ks maslo na potretie formy
Postup
Krok 1
Tvaroh vymiešajte s 2 vajcami, 3 balíčkami vanilínového cukru a 60 g krupicového cukru. Mlieko dajte do misy, pridajte 5 žĺtkov, zvyšné balenia vanilínového cukru a rozšľahajte.
Krok 2
Vianočku pokrájajte na plátky. Zapekaciu misu s rozmermi 25 x 25 cm potrite maslom. Polovicu plátkov vianočky postupne po jednom namáčajte do ochuteného mlieka a uložte ich na spodok zapekacej misy.
Krok 3
Na plátky rozotrite ochutený tvaroh premiešaný s višňami a uložte druhú časť plátkov vianočky namočených v mlieku. Zvyšným ochuteným mliekom polejte povrch plátkov. Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 40 minút.
Krok 4
Z bielkov a zvyšného cukru ušľahajte tuhý sneh. Predpečenú žemľovku vyberte z rúry, pokvapkajte ju rozpusteným maslom a natrite snehom z bielkov. Vložte späť do vyhriatej rúry, teplotu znížte a žemľovku zapečte.