Reklama

Tradičná tvarohová žemľovka: Sladká spomienka na detstvo

Tvarohová žemľovka

Zdroj: DOBRÉ JEDLO

Reklama

Šťavnatá, jemná a vysoká. Takto si ju pamätáme z detstva.

  • Dĺžka prípravy (min): 60
  • Počet porcií: 6
  • Náročnosť: stredná

Suroviny

Potrebujete:

  • 400 g vianočky
  • 750 g tučného tvarohu
  • 450 g mrazených višní
  • 5 balíčkov vanilínového cukru
  • 7 ks vajec
  • 500 ml mlieka
  • 40 g rozpusteného masla
  • 250 g krupicového cukru
  • 1 ks maslo na potretie formy

Postup

Krok 1

Tvaroh vymiešajte s 2 vajcami, 3 balíčkami vanilínového cukru a 60 g krupicového cukru. Mlieko dajte do misy, pridajte 5 žĺtkov, zvyšné balenia vanilínového cukru a rozšľahajte.

Krok 2

Vianočku pokrájajte na plátky. Zapekaciu misu s rozmermi 25 x 25 cm potrite maslom. Polovicu plátkov vianočky postupne po jednom namáčajte do ochuteného mlieka a uložte ich na spodok zapekacej misy.

Krok 3

Na plátky rozotrite ochutený tvaroh premiešaný s višňami a uložte druhú časť plátkov vianočky namočených v mlieku. Zvyšným ochuteným mliekom polejte povrch plátkov. Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 40 minút.

Krok 4

Z bielkov a zvyšného cukru ušľahajte tuhý sneh. Predpečenú žemľovku vyberte z rúry, pokvapkajte ju rozpusteným maslom a natrite snehom z bielkov. Vložte späť do vyhriatej rúry, teplotu znížte a žemľovku zapečte.