- 45 min.
- 12 porcie
- Stredná
Potrebujete tieto suroviny:
Potrebujeme:
- 75 gmasla
- 200 ml+ 2 lyžice mlieka
- 1 lyžica+ 75 g krupicového cukru
- 1 kskocku droždia
- 500 ghladkej múky
- 1 štipkasoli
- 3 ksvajcia, 1 vajce na potretie
- 200 gsušených marhúľ
- 100 gtermizovaného tvarohu
- 40 gmletých mandlí
- 2 lyžicevaječného likéru
- 2 lyžicemandľových lupienkov
Postup
Tuk rozpustíme, pridáme 200 ml mlieka a zohrejeme. Marhule pokrájame nadrobno. Plech vymastíme. Droždie, lyžicu cukru a 100 ml mliečnej zmesi premiešame. Múku, soľ a krupicový cukor premiešame a do stredu vyhĺbime jamku. Vlejeme do nej mlieko s droždím, pomúčime a necháme 15 minút kysnúť. Do cesta pridáme zvyšné mlieko a 3 vajcia, mixérom s nadstavcami na miesenie vypracujeme cesto, ktoré necháme prikryté na teplom mieste 30 minút kysnúť.
Marhule premiešame s tvarohom, mletými mandľami a likérom. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na 45 x 60 cm plát a rozdelíme ho na 8 dielov. Každý plát potrieme plnkou, zvinieme a konce pritlačíme. Vrkoč z 3 valčekov dáme na plech. V strede vrkoča vytvoríme žliabok, pridáme naň druhý vrkoč z 3 valčekov a nakoniec posledný pletenec z 3 valčekov.
Každú vrstvu potrieme vajcom s 2 lyžicami mlieka. Pramene pripevníme špajdľami. Pletenec necháme 15 minút kysnúť, potom ho potrieme vajcom a posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme pri teplote 175 stupňov 25-30 minút. Po 20 minútach môžeme pletenec prikryť alobalom, aby sa nepripiekol.