MENU
Vyhľadávanie:

Šťavnaté recepty Tvarohový pletenec s vaječným likérom: Vianočka ako sa patrí

  • 45 min.
  • 12 porcie
  • Stredná

Potrebujete tieto suroviny:

Potrebujeme:

  • 75 g
    masla
  • 200 ml
    + 2 lyžice mlieka
  • lyžica
    + 75 g krupicového cukru
  • ks
    kocku droždia
  • 500 g
    hladkej múky
  • štipka
    soli
  • ks
    vajcia, 1 vajce na potretie
  • 200 g
    sušených marhúľ
  • 100 g
    termizovaného tvarohu
  • 40 g
    mletých mandlí
  • lyžice
    vaječného likéru
  • lyžice
    mandľových lupienkov

Postup

Tuk rozpustíme, pridáme 200 ml mlieka a zohrejeme. Marhule pokrájame nadrobno. Plech vymastíme. Droždie, lyžicu cukru a 100 ml mliečnej zmesi premiešame. Múku, soľ a krupicový cukor premiešame a do stredu vyhĺbime jamku. Vlejeme do nej mlieko s droždím, pomúčime a necháme 15 minút kysnúť. Do cesta pridáme zvyšné mlieko a 3 vajcia, mixérom s nadstavcami na miesenie vypracujeme cesto, ktoré necháme prikryté na teplom mieste 30 minút kysnúť.

Marhule premiešame s tvarohom, mletými mandľami a likérom. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na 45 x 60 cm plát a rozdelíme ho na 8 dielov. Každý plát potrieme plnkou, zvinieme a konce pritlačíme. Vrkoč z 3 valčekov dáme na plech. V strede vrkoča vytvoríme žliabok, pridáme naň druhý vrkoč z 3 valčekov a nakoniec posledný pletenec z 3 valčekov.

Každú vrstvu potrieme vajcom s 2 lyžicami mlieka. Pramene pripevníme špajdľami. Pletenec necháme 15 minút kysnúť, potom ho potrieme vajcom a posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme pri teplote 175 stupňov 25-30 minút. Po 20 minútach môžeme pletenec prikryť alobalom, aby sa nepripiekol.
smudge

Video