Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Veľkonočné judáše

Veľkonočné judáše
Reklama

Veľkonočné judáše

  • Dĺžka prípravy (min): 50
  • Počet porcií: 12
  • Náročnosť: nízka

Suroviny

Potrebujeme:

  • 400 g polohrubej múky
  • 150 ml plnotučného mlieka
  • 150 g masla
  • 2-3 ks žĺtky
  • 70 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 35 g čerstvého droždia
  • 1 štipka soli
  • 1 ks nastrúhaná citrónová kôra z 1/2 citróna
  • 1 ks žĺtok na potretie

Postup

Krok 1

Vo vlažnom mlieku rozpustíme droždie, pridáme 2 lyžičky práškového cukru, soľ a necháme vykysnúť kvások. Múku preosejeme, pridáme zmäknuté maslo, žĺtky, vykysnutý kvások, soľ, zvyšný práškový cukor, vanilínový cukor a citrónovú kôru. Vypracujeme nelepivé cesto, ktoré posypeme múkou, prikryjeme a na teplom mieste necháme 40 minút odpočívať.

Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku, nakrájame ho na rovnaké kúsky, ktoré formujeme do valčekov a nakoniec ich stočíme do špirál. Uložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie a necháme 10 minút podkysnúť. Koláče potrieme žĺtkom, vložíme do vyhriatej rúry a upečieme dozlatista. Ešte teplé posypeme práškovým cukrom.

Vyberáme pre vás niečo PLUS