Veľkonočné judáše
19. 4. 2019, 15:10

Reklama
Veľkonočné judáše
- Dĺžka prípravy (min): 50
- Počet porcií: 12
- Náročnosť: nízka
Suroviny
Potrebujeme:
- 400 g polohrubej múky
- 150 ml plnotučného mlieka
- 150 g masla
- 2-3 ks žĺtky
- 70 g práškového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 35 g čerstvého droždia
- 1 štipka soli
- 1 ks nastrúhaná citrónová kôra z 1/2 citróna
- 1 ks žĺtok na potretie
Postup
Krok 1
Vo vlažnom mlieku rozpustíme droždie, pridáme 2 lyžičky práškového cukru, soľ a necháme vykysnúť kvások. Múku preosejeme, pridáme zmäknuté maslo, žĺtky, vykysnutý kvások, soľ, zvyšný práškový cukor, vanilínový cukor a citrónovú kôru. Vypracujeme nelepivé cesto, ktoré posypeme múkou, prikryjeme a na teplom mieste necháme 40 minút odpočívať.
Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku, nakrájame ho na rovnaké kúsky, ktoré formujeme do valčekov a nakoniec ich stočíme do špirál. Uložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie a necháme 10 minút podkysnúť. Koláče potrieme žĺtkom, vložíme do vyhriatej rúry a upečieme dozlatista. Ešte teplé posypeme práškovým cukrom.