Vyskúšajte tento koláč s posýpkou. Milovníci višní si prídu na svoje
27. 4. 2022, 7:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:35)

Zdroj: Dobré jedlo
Tento koláč pripomína prázdniny u starkej. Tá vôňa je neskutočná a o chuti ani netreba hovoriť. Chrumkavý a kyslí, jednoducho mňam.
- Dĺžka prípravy (min): 45
- Počet porcií: 12
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 500 g polohrubej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 250 g rastlinného tuku
- 100 g práškového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 100 g kyslej smotany
- 2 ks vajcia
- 450 g vykôstkovaných višní
- 150 ml višňového džúsu
- 150 g višňového džemu";i:10;s:24:"50 g práškového cukru";i:11;s:26:"1 balíček Zlatého klasu";i:12;s:25:"150 g vlašských orechov
Postup
Krok 1
Z múky, kypriaceho prášku, tuku, cukru, zo smotany a z vajec vypracujeme vláčne cesto. Približne jednu štvrtinu z neho odložíme do chladničky.
Krok 2
Zvyšok cesta roztlačíme na plech vystlaný papierom na pečenie a poukladáme vykôstkované višne.
Krok 3
Vo višňovom džúse rozmiešame džem, cukor a Zlatý klas. Za stáleho miešania uvaríme hustý krém. Vychladnutý krém navrstvíme na cesto. Odložené cesto z chladničky zmiešame s orechmi pomletými nahrubo a nastrúhame navrch koláča. V rúre vyhriatej na 180 stupňov pečieme asi 25 minút. Upečený koláč posypeme práškovým cukrom.